Легендата на Берое Петко Петков очаква с нетърпение утрешния мач с Черно море в Стара Загора. Великият голмайстор има сантименти както към родния си клуб, така и към Черно море, на който бе треньор през есента на 1995-а година.

„Аз съм бероец и е ясно, че винаги ще искам най-доброто за моя отбор. Но по време на треньорския си престой на „Тича” обикнах и Черно море, и оттогава, когато двата отбора се срещат, съм със смесени чувства. Във вторник, разбира се, ще бъда на стадиона в Стара Загора. Нека, който играе по-добре, да победи.”, заяви за „Народно дело Седмицата” Петко Петков.

Той смята, че евентуално равенство ще е самоубийствен резултат за двата отбора, предвид целите им в Първа лига.

„И Берое, и Черно море загубиха много точки. Както у дома, така и навън. Берое иска да влезе с колкото се може по-голям точков актив в топ 6 и да е близо до третото място, което в хода на първенството и в зависимост от резултатите от мача ни с Левски у дома и после в плейофите, може да атакуваме. Докато ние обаче сме сигурни за шестицата, Черно море още трябва да се потруди, за да влезе в нея. Така че единствено победата устройва двата отбора.”, допълни Петков.

Легендата засипа с похвали Илиан Илиев, който изкара успешни години като треньор на Берое и донесе първата Купа на България във витрината на клуба.

„За Илиан мога да кажа, че когато дойде в Берое, бе известен като успешен футболист. При нас той се легитимира и като треньор не само със спечелената Купа, но и с прекрасната цялостна работа, която свърши. Сега в Черно море той изгражда един можещ и перспективен тим, но още се намира в началото. Като познавам качествата му, съм убеден, че времето ще работи за него и ще постигне това, към което се стреми. Харесва ми, че смело налага млади играчи, с които е свързано едно по-добро бъдеще на родния футбол.”, каза още Петков.

Запитан ще влязат ли „моряците” в топ 6, големият бивш стрелец бе лаконичен: Вярвам, че това ще стане. Като отборен потенциал, изградена клубна структура и финасиране Черно море превъзхожда Етър, Локо (Пд), Враца и Славия, и най-логичното нещо е да бъде сред най-добрите.”

Междувременно Черно море е с положителен баланс срещу Берое в елита. Двата отбора са играли помежду си 90 мача,в които варненци имат 32 победи, 28 равни и 30 загуби, с голова разлика 99:94.

Като домакин "моряците" побеждават 26 пъти своя съперник от общо 45 мача. 10 са равните, а загубите - 9, при голово съотношение 65:35.

В Стара Загора срещите са 45 – 21 победи за Берое, 18 равни и 6 загуби, с голова разлика 59:34.

Победите на Черно море: с 1:0 – 11 пъти, 2:0 (7), 2:1 (5), 3:0 (3), 4:0 (2), 3:1 (1), 5:0 (1), 4:1 (1).

Равните: 0:0 (13), 1:1 (11), 2:2 (2), 3:3 (2).

Успехите на Берое: 1:0 (8), 3:0 (6), 2:1 (5), 3:1 (5), 2:0 (4), 3:2 (1) и 4:1 (1).