От европейската футболна централа УЕФА ще въведат трети клубен турнир. Той ще се казва Лига Европа 2, която да бъде въведена от 2021г. Идеята е настоящият турнир Лига Европа да бъде с по-малко отбора. Във втория по сила клубен турнир ще играят 32 отбора, като форматът ще бъде същият като на Шампионската лига. Още толкова отбори ще участват и в Лига Европа 2.

Двубоите ще се играят четвъртък вечерта, когато се играят и срещите от Лига Европа. С редуцирането на отборите в Лига Европа ще се променят и критериите за участие в турнира. От сезон 2021г. само отбори от 15-те държави с най-висок рейтинг ще имат право да участват във втория по сила турнир.

Всички отбори от държави след 15-то място ще участват в Лига Европа 2, с изключение на техните шампиони, които ще продължат да се борят за място в Шампионската лига. Това означава, че отборите от България, които спечелят място в европейските клубни турнири, ще вземат участие в новия турнир.

Новият турнир ще бъде с групова фаза от по 32 отбора. Те ще бъдат разделени на 8 групи от по 4 отбора. Победителят от всяка група се класира директно за осминафиналите. А вторите ще играят плейоф с третите от групите от Лига Европа, като по този начин ще се определи кои тимове ще продължат към елиминационната фаза на новия турнир.

Победителите от Лига Европа 2 ще получават правото да участват в Лига Европа следващия сезон. От УЕФА очакват, че най-малко 34 страни ще имат представител в груповата фаза на турнирите под егидата на европейската футболна централа. Към момента те са 26.