Бизнесмен, обвинен за присвояване на зърно на стойност близо 2,5 милиона лева, ще бъде изправен пред съда, съобщиха днес от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Според обвинението в качеството си на длъжностно лице - управител на еднолично дружество, мъжът си е присвоил близо 5,2 хиляди тона пшеница, 1,4 хиляди тона слънчоглед и 32,4 тона ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в град Провадия.

Престъплението е извършено през периода юли - октомври 2014 г. Според прокуратурата подсъдимият си присвоил зърното на 7 земеделски производители, кооперации и фирми. Сред потърпевшите е и професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия.

Вместо да съхранява повереното му зърно, той го продал от името на две свои фирми. С получените пари погасявал собствените си задължения към НАП, НОИ, лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити.

Подсъдимият бизнесмен е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 20 000 лева. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.