От Велоклуб "Спартак" (Варна) ще изпратят в понеделник писмо до Народното събрание и премиера Бойко Борисов, с което предложат да се изгради велоалея за отдих и развлечение в Морската градина във Варна, научи "Петел".

Ето пълният текст на писмото:

"Бихме искали да отправим предложение за изграждане на велоалея „за отдих и развлечение” в „Приморски парк” (Морската  градина на Варна) съгласно чл. 37, ал. 5 и чл. 39, ал. 4 от НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ПЛАНИРАНЕ И ПРОЕКТИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА НА УРБАНИЗИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ.

„Приморски парк”, или както е по-известен „Морската градина на Варна”, за радост на всички е пълен с разхождащи се, почиващи и спортуващи хора не само през летния сезон, който е туристически за град като Варна, а и всеки слънчев ден през останалата част от годината. Дори зимата могат да бъдат видени спортуващи, както пеша, така и на велосипед. Това не рядко води до конфликт м/у пешеходци и велосипедисти. Към настоящия момент има само една маркирана велоалея по протежение на „Алея на спортната слава”, по-известна като „Станчовата алея”, която е извън всякакви нормативни изисквания. Поради панорамния ѝ характер там се събират много хора, сред които и малки деца, което още повече усложнява движението на велосипедистите. Разбира се, велосипедистите имат място в целия парк, стига да се съобразяват с пешеходците.

 

В тази връзка предлагаме следните мерки

Да се изгради специална велоалея по подходящо трасе, минаващо през горната част на парка и  отговарящо на най-новите изисквания.

На входовете на парка да се поставят табели указващи, че придвижването в целия парк с велосипед да е разрешено до 10 км/ч..

Табелите да указват, че колоездачите и всички други двуколесни и едноколесни средства за придвижване да са длъжни да дават предимство на пешеходците.

 

Подобна велоалея би осигурило безпроблемното използване на Морска градина за спорт и почивка от всички.


Считаме, че при разработването на един бъдещ ПУП и благоустрояване на тази територия най-добрия начин за това е прекарване на велосипедно, отделено от пешеходно движение самостоятелно трасе, по протежение на целия парк (като се отчетат характерните особености на парка и по-специално частта, която представлява паметник на културата), съобразно Фигури 14 и 15 от Приложение 3 към НАРЕДБА № РД-02-20-2.

Предвид настоящата ситуация и съществуващата алейна мрежа считаме, че може да бъде направен компромис и до тогава да бъдат пригодени най-близките до бул. „Княз Борис I” алеи за съпътстващо велосипедно и пешеходно движение съобразно Фигура 16 от същата Наредба, като велоалеята да отговаря на проектна скорост от поне 20 км/ч. Ширината трябва да е не по-малка от 2,50 метра, ограничена с подходящи преградни средства.

Разбира се, на това трасе има пресичания на пешеходно движение, основно при подлезите от съседните квартали и спирки на градския транспорт и там движението би следвало да бъде смесено, съгласно чл. 39, ал. 1, т.4.

 

Подлеза при Икономически университет

Подлеза при ул.  Никола Михайловски”

Подлеза при спирка Спортна зала

Подлеза под Спортна зала

Подлеза при спирка Акациите

Подлеза при бл. 23, кв. Чайка

Подлеза при спирка Делфинариума

Подлеза при спирка Св. Никола (Отдих и култура)

Паркинг при спирка Карин дом

Искаме да подчертаем, че на това трасе има места, където алеята е тясна за изискванията на нормативната уредба и трябва да бъде разширена (без премахване на дървета и друга едра растителност). На други места настилката трябва да бъде подобрена, дори там, където наскоро е била подменена, както и да бъдат премахнати опасни елементи от градската среда.

В случай на изграждане на тази нова велоалея, досега разчертаната такава по Панорамната (Станчова) алея следва да бъде премахната, като при преминаване на велосипедисти от там те следва да се придържат към общото правило за скорост до 10 км/ч в целия парк.

Моля да бъдем уведомени за предприетите действия по това предложение."

Успоредно с това ВК "Спартак" ще продължи активната си работа с Община Варна за обезопасяване на градската среда, което включва повдигнати пешеходни пътеки, кръгови, островни части и други предпазни средства.