Поредно заседание на Общински съвет – Варна премина без присъствието на кмета на града Иван Портних. Той отново пренебрегна дебатите в местния парламент, най-вероятно заради очакването, че към него ще бъдат отправени много критични въпроси за състоянието на града.

В конкретния случай присъствието на кмета Портинх беше очаквано по още една причина. На последната за годината сесия общинските съветници промениха бюджета на общината, като за първи път от много години той не беше завишен, а намален с 10 млн. лева спрямо първоначалния план.

Тъй като работата на администрацията пряко зависи от бюджета, а и защото това е по принцип най-важния елемент от работата на местната власт като цяло, присъствието на Иван Портних се очакваше. Той обаче така и не се появи, дори и само за да каже едно „Весели празници“ на съветниците.

Отделно от това, местният парламент на Варна днес приема да поема нов дълг от 46,7 млн. лева за проекти за следващата година. Явно и това не е достатъчно важно за кмета, за да го доведе в зала "Пленарна", която е само на един етаж разстояние от кабината му.

В негово отсъствие бяха отправени поредица наболели въпроси – защо не работят платформите за колички и асансьорите в подлезите, за които бяха дадени доста пари; кога най-сетне ще бъдат изградените чаканите от години улици в Константиново; стана ли в крайна сметка общината собственик на Дупката, след като държавата я откупи за 43 млн. лева и има ли документи за това; ще поскъпне ли допълнително новият бул. „Левски“ и има ли фирмата изпълнител капацитет да го завърши качествено и в обозримо бъдеще.

Зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов, който присъстваше при задаването на въпросите, които са от неговата компетенция не взе думата за отговор, а набързо напусна залата, когато те бяха поставени.