Мнозина познават Валентин Петранов като главен инженер на Фестивален и конгресен център - Варна. Малцина обаче знаят за неговите всестранни способности. 

Той е завършил ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и по професия е морски инженер. Неговата детска мечта била да обиколи света, сподели варненецът пред "Петел". Образованието му дало шанс да сбъдне тази мечта. Обиколил много страни с корабите, дори живял по няколко години в Малта, Гърция и Китай. Но се върнал в родината заради семейството си и не съжалява. 

"Тук се запознах с хората, с които години наред правя изкуство. Мечтая за един свят пълен с повече любов между хората, но за съжаление това е трудно постижима цел", споделя Петранов.

Един от съратниците му в изкуството е певецът Теди Генев, с когото заедно подготвят вече втори албум с авторска музика. В екип са с аранжора Красимир Илиев. Заедно се стараят да запазят и съживят романтичния стил в съвременната музика. 

Валентин Петранов сам създава мелодиите, след което - и стихове към тях. Страстта му към това изкуство запалил негов приятел музикант - Желязко Дечев. Така още в студентските години Петранов открива дарбата си да композира с китара. 

След многото пътешествия се ражда песента "Моряшко" - за мъжете, които са принудени да изпълняват служебния си дълг далеч от семействата. 

Второто му голямо хоби и фотографията. Там му помага варненската психоложка и основателка на сдружението "Седемте изкуства в мен" Маги Пискюлиева. С нея подготвят изложба фотографии. "Някои хора рисуват с четка, а аз - с камера.", разказва Петранов. 

Пише и разкази. В областта на прозата негов пръв съветник и "голям българин", както го нарича, е преподавателят от Великотърновския университет проф. Сава Василев - създателят на алманаха "Света гора". 
Петранов обича да описва пътешествията си, а вече има и готов сценарий за филм. Сюжетът е посветен на любовта, която все повече напуска хората, а именно тя е градивен елемент на това земно кълбо, разкрива замисъла творецът. 

"И аз не знам как съчетавам всички тези творчески стремежи, има си дадености свише за всеки човек. Важното е хората да осъзнаят, че най-важното в живота е именно любовта", категоричен е талантът.