Снимка: ВМС

Ръководителите на силовите структури във Варненско ще трябва да изчислят в следващите няколко месеца процентното съотношение на жените и мъжете, работещи в системата на Министерството на вътрешните работи, Митниците и Министерството на отбраната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Варна заместник-областният управител на Варна Илиян Карагьозов.

Причината за преброяването е приетият през 2016 година Закон за равнопоставеност между жените и мъжете. А Варна е първата област в страната, инициирала среща на тази тема. Според нормативната уредба, до 2020 година във всички държавни институции трябва да бъде постигнат баланс между служителите от двата пола, обясни Илиян Карагьозов.

По думите му, процесът ще е труден и бавен. На първо време обаче се очаква службите да изготвят справка с данни за процента на наетите жени и мъже. Проучването ще засегне структурите на Министерството на отбраната, Военноморската болница, Военното окръжие, Щаба на ВМС, Агенция „Митници“, териториалното подразделение на Военния резерв, полицията и пожарната.

„Националната политика по равнопоставеност се осъществява чрез механизми, регламентирани от закона. Тя няма да стане от днес за утре. Има и национална стратегия от 2016 до 2020 година“, обясни зам.-областният управител на Варна.