Снимка: Булфото

Възстановки на стари обичаи, свързани с подготовката на трапезата и изпичането на погача за Бъдни вечер, организират от няколко години в село Изгрев, Варненско. Преди празника Рождество Христово, жени от местното Читалище „Светлина“ припомнят традицията за приготвяне на питка, изпечена на подница.

Това разказа в интервю за Радио „Фокус“ – Варна, председателят на Читалището Савка Атанасова. По думите й, характерно за този край е изпичането на обредния хляб на огън, запален на двора. Погачата за Бъдни вечер се е приготвяла в глинен съд, наречен подница. Той се е покривал с метален капак – връшник. „Навремето хората не са имали тези удобства, с които сега разполагаме,  затова са използвали този начин за бързо изпичане на погачите. В хлябовете са слагали царевичен квас, който се е приготвял още в нощта преди Игнажден.

Стопанките от три къщи са разтваряли кваса от царевица. Той се е събирал и се е носел в къщата, в която са очаквали полазници“, обясни Савка Атанасова. Според нея, от тази брашняна смес, всяка жена е вземала по мъничко, за да може да замеси питка като се прибере.

Също на Игнажден, стопанинът на къщата е отивал в гората, за да отсече бъдника за Бъдни вечер. Дървото се е поставяло в огнището в нощта преди Коледа, докато цялото семейство се е събирало край трапезата. Традицията в района на село Изгрев е повелявала на Бъдни вечер питката да бъде разчупена от най-възрастната жена в семейството.

„През нощта софрата не се е прибирала, защото казват, че Света Богородичка идва и си хапва, след като другите се приберат“, разказа още Савка Атанасова. Тя допълни, че в миналото, на трапезата за празника хората са слагали още  кадено жито, ошав, пълнени чушки и постни сарми, увити в зелеви или лозови листа. На софрата задължително е трябвало да има и плетено панерче, пълно с чесън, лук, синап и ябълки.