В града липсва поле за изява за майсторите на ръчно изработени изделия. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Миглена Николова, приложник в града. Тя разказа, че интереса към ръчно изработените стоки се засилва, но за съжаление повечето артисти могат да представят изделията си само на временни базари.

„Искам да подчертая, че имаме много добри приложници в града, но нямаме място за изява във Варна. Навсякъде в другите градове, например Пловдив и Бургас, има постоянни базари. Тук няма място, където нашите граждани и гостите на Варна да се насладят на прекрасните неща, които сме направили“, обясни Миглена Николова.

Тя допълни, че в момента работи по подобен проект с преподавател от един от варненските университети, за откриването на постоянен базар през новата година. „Всички хора, които минават са удивени от красотата, която се излага, желаят почти през цялото време на годината да има такъв базар, който може да представи нашето изкуство. Да се надяваме, че мечтата ми ще се сбъдне“, каза още тя.

По думите и в момента във Варна има около 30 приложници, които нямат постоянни работилници, а са зависими от сезонните базари на територията на Варна.