Варна да последва примера на Люксембург и да направи градския си транспорт напълно безплатен. Това беше едно от най-радикалните предложения, отправени към ръководството на общината по време на днешното публично обсъждане на проекта за бюджет за 2019-а година.

То дойде от Мария Димитрова, известна с активната си позиция пред местната власт по различни каузи и най-вече за решаването на инфраструктурните проблеми ка кв. „Изгрев“. Тя коментира, че за работата на дружеството монополист „Градски транспорт“ общината дава всяка година толкова много пари от бюджета си, че превозите на пътници вече могат да станат и без билет.

Въпреки че предложението едва ли ще се приеме, в него има известно основание. Димитрова посочи, че „зеления билет“ в София за намаляване на вредните емисии е крачка в посока въвеждането на безплатен транспорт за гражданите в градовете. От друга страна, неуредиците в „Градски транспорт“ не само водят дружеството към трупане на постоянни загуби за милиони левове, а и са една от причините Община Варна да не успее да изпълни бюджета си за 2018-а година и да го актуализира със знак минус. Парите от продажбите на билети за автобусите бяха предвидени да влизат в бюджета на общината, но те все още остават в общинската транспортна фирма, която въпреки това не дава признаци за финансова стабилизация.

Другата причина общината да завършва тази година с намаление от 10 млн. лева в бюджета си е късното пускане на синята зона. Мария Димитрова имаше предложение и по този въпрос: Да се отнеме правото на паркомясто на собственици на гаражи в центъра на Варна, които са ги превърнали в търговски обекти. Според нея, така би било най-справедливо, защото общината така или иначе не е спряла, а в крайна сметка е подпомогнала тази порочна практика. Според варненката, случаите на превърнати в търговски обекти гаражи са толкова много, че ако те върнат стария си статут, нуждата от синя зона може и да изчезне.

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Варна за 2019-а година премина при почти пълна зала, до голяма степен запълнена от представители на общинската администрация и на други структури на местната власт. Имаше обаче и много граждани, които въпреки малко странния ден и час (от 11 до 13 часа в последния работен ден на годината), присъстваха на обсъждането и дадоха своето мнение как трябва да се харчат парите на Варна.

Както „Петел“ вече съобщи, новият бюджет на община Варна е на стойност 394 700 000 лева. От местната власт обаче подчертават, че реалният му размер е по-голям 475 млн. лева, прибавяйки към местната хазна сумата от 81 млн. лева за изпълнение на европейски проекти. Те, разбира се, нямат нищо общия с общинския съвет, който се приема от Общински съвет - Варна.

Все пак, общината държи да подчертае, че с тази „евро подплънка“, на практика сумата, която ще бъдат инвестирана в града догодина, съпоставена с броя на жителите на общината е най-голямата в страната. Така на всеки варненец се падат средно по 1417 лева, а на столичани - при бюджет от 1,5 млрд. лева, по 1236. 1247 е средната сума на глава от населението в Бургас и под 1100 - в Пловдив. Традиционно бюджетът на Община Варна е втори по размер в страната след този на столицата.