Системата от правила за прием в първи клас във Варна ще бъде актуализирана за новата учебна 2019/2020 година. Това каза Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, пред Агенция "Фокус".

Тя подчерта, че електронната система за прием в първи клас във Варна е стартирала успешно и гарантира ясни правила и прозрачност при реализиране на дейностите по приема. „З 967 първокласници успешно бяха записани в общинските училища за учебната 2018/2019 година. 

Промените в Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование от 5 октомври 2018 година изискват общинската Система от правила за прием в първи клас за новата учебна година да бъде актуализирана. Въведени са промени в част от критериите. В първа група наравно с децата по настоящ адрес с уседналост над 3 години влизат деца, които имат по-голям брат или сестра до 12 -годишна възраст в училището. В допълнителните критерии с предимство са деца, които имат двама или повече братя или сестри, както и деца с един починал родител. Досега предимство имаха само пълните сираци“, посочи Лилия Христова.