Снимка Булфото

Летният сезон през 2019 година няма да бъде никак лесен за туристическия бранш. 

Това каза проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара, съобщава "Фокус". 

Той отбеляза, че преговорите за следващата година са приключили и договорите между хотелиери и туроператори са сключени. 

„Офертите са на пазара и вече има записвания. Мина едно от големите туристически изложения в Лондон, където имаше и среща на бизнеса. За дестинация България се очертава нелека година, защото конюнктурата продължава да бъде по-благоприятна за конкурентите ни, най-вече за Турция, която до голяма степен нормализира отношенията си с основните пазари, най-вече с Русия. Тази година беше рекордна за турския туризъм, догодина, ако това се запази в тези рамки, ще бъде още по-добра“, добави проф. Маринов. 

По думите му Турция е основен конкурент на страната ни за летен туризъм. 

„Свидетели сме на това, че когато Турция е в криза, доста туристи се отписват и идват в България, но когато подобри позициите си, започва да привлича туристи, които са идвали в страната ни“, коментира проф. Маринов. 

Той добави, че записванията за летния сезон до момента донякъде догонват равнищата на миналогодишните, но все още е рано да се правят прогнози, тъй като традиционно раздвижване на западните пазари се очаква след празниците. 

„Да се надяваме, че ако не ръстове, поне ще запазим постигнатото през този сезон, като нощувки и приходи от туризъм“, посочи проф. Стоян Маринов.