Какво й трябва на една улична котка да оцелее през зимата? Не е кой знае колко много. На първо място храна, което значи или отворен контейнер за смет, или хора, които да изпитват съжаление към бездомните животни и да оставят храна на определени места.

За котките е необходимо и да има къде да се скрият, но това за тях не е особен проблем. На кръстовището на улиците „Ген. Цимерман“ и „Цяр Асен I” във Варна има идеално за котешка квартира място. Става въпрос за изоставена къща, която горя това лято.

След пожара тя е оградена, а е и без друго стана твърде мизерна дори и за да приюти отново бездомните хора, които преди това я обитаваха.

Сега къщата е станала царство на уличните котки. Но към нея има и още една „екстра“. Загрижени за животните хора са наредили и кашони, в които четириногите да се настанят. Който познава поведението на котките, със сигурност е забелязал, че картонените кутии за тях са истински магнит. Така че не е изненадващо, че в котешкия „хотел“ винаги има поне по няколко посетители.

Съвсем отделен въпрос е дали подобни импровизирани приюти имат основание за съществуват във Варна. Както знаем, градът има приют за бездомни животни, както и правила за това каква трябва да е грижата за тях, които са записани в наредбата за обществения ред.

Преди време имаше и амбициозни програми за регулиране на популацията на скитащите кучета и котки, но в последно време около тях цари пълно мълчание от страна на местната власт.