Снимка Булфото, архив

Може и да е вирус, категорична бе пред “Нова Варна” шефката на Районната здравна инспекция, д-р Дочка Михайлова  Изследванията на варненските ученици които се оплакаха от натравяне по време на коледното си парти във Варна. Това съобщи за “Нова Варна” директора на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова. По думите й категорично не може да става дума за причинено от замърсяване хранително натравяне, каквито съмнения се изразиха. Може и да е вирус, допълни още д-.р Михайлова.

Тя уточни пред медията ни, че от 186 ученици то Пета гимназия присъствали на партито, 107 са били с оплаквания, 104 са заболели със симптоми на повръщане, главоболие и разстройство. При 74 от тях е извършено епидемиологично проучване. Свързали сме се с личните лекари и родителите с препоръки за микробиологични и вирусологични изследвания. Едва обаче 22-ма от тях са потърсили личните си лекари и са направили необходимите микробилоогични и вирусологични изследвания. Всички те са се оказали отрицателни, допълни тя.

Михайлова припомни обаче, че откритата по ръцете на персонала и в заведението, където е било партито бактерия ешерихия коли, не е била открита в децата. Въпреки, че от БАБХ вземаха натривки почти по едно и също време с нашите инспектори, при нас резултатите за стафилококови бактерии са отрицателни. Освен това клиничната картина не се връзва с наличието на стафилококи, защото при тях пораженията са в рамките на 3-4 часа, а не след 24 часа, както е в конкретния случай.

Отрицателни са и всички проби, взети от храната в заведението във въпросните две вечери. Не намерихме епидемиологична връзка между всички тези неща. Не можем да твърдим, че стафилококите са причината за влошеното здравословно състояние на децата. Всички те вече са добре и нещата са спокойни. Въпреки това засега можем да кажем само, че се касае за неизвестен източник и причинител на заразата. Напълно е възможно да става въпрос за вирус”, обясни д-р Михайлова.