И тази година военни водолази ще обследват морското дъно за опасности преди хвърлянето на богоявленския кръст на 6 януари. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Щаба на флота.

В неделя Варненският и Великопреславски митрополит ще хвърли светинята във водите край Първа буна на крайбрежната алея от борда на военен катер. При лоши метеорологични условия, кръстът ще бъде хвърлен от плажа.  Както всяка година, на 6-ти януари на площад „Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна ще се състои военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.

Той ще започне в 10 часа непосредствено след завършване на Богоявленската литургия. В него ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на ВМС. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили ще приеме началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето. Очаква се той да бъде хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан от военен катер, разположен в района на буната. При лошо време обаче, кръстът ще бъде хвърлен от плажа.

Тази година смелчаците, които ще скочат за кръста в морските води навръх Богоявление в квартал „Аспарухово“ могат да бъдат най-много 30. Целта на мярката е да не се допускат инциденти и мероприятието да протече безопасно за участниците.

Всички желаещи да скочат за кръста да се явят между 10.30 и 11.30 часа на Йордановден, на борда на кораб „Академик“ с оглед извършване на необходимите медицински прегледи. Празникът на 6 януари в квартал „Аспарухово“ ще започне със Света литургия от 9 часа в православния храм “Св. Цар Борис I” . В 11.30 часа от църквата ще потегли литийно шествие. Неговият маршрут ще премине по ул. “Найчо Цанов”, ул. “Кирил и Методий ” до кораба “Академик”, който се намира на канала море – езеро.

Между 12.10 и 12.30 часа ще започне отслужването на Велик Богоявленски водосвет, oсвещаване на всемирните води и изваждането на Христовия кръст. Миналата година 32-годишния Емил Атанасов от Варна извади богоявленския кръст от морето, който беше хвърлен на първа буна от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Младият мъж сподели, че скача за светинята за втори път. Над 100 души се хвърлиха в студените води на Черно море тогава. Най-младият от смелчаците бе 11-годишният Александър, а най-възрастният – 78-годишният Васил Тепеденелев.