Пет блока от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще участват във военния ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена“, който се провежда по традиция на Богоявление – 6 януари.

Това каза за Радио „Фокус“ – Варна  началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. Контраадмирал Митко Петев отбеляза, че ритуалът ще бъде предшестван от литургия в Катедралния храм на Варна. След това Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще извърши ритуала по благославяне на бойните знамена на военните формирования във Варненския гарнизон.

Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили ще приеме началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. „Ще отдадем почит и на Христо Ботев – един от нашите идоли за национално освобождение“.

Ще се състои общоградско шествие от Катедралния храм през  пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“ и площад „Антон Новак“ до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето.