Първият по рода си детски вокален ансамбъл в България ще отбележи 55 години от създаването си през 2019 г. „Събитието е насрочено за юни. На една сцена ще излязат повече от 100 деца”, заяви художественият ръководител на ДВА „Сребърни звънчета” при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна Юлия Недева.

На празненството ще бъдат поканени основателката на „Сребърни звънчета” Ангелина Милева и някои от първите й възпитаници от Кюстендил. За годишнината във Варна се очаква да пристигнат също „звънчета” от Италия, Австрия, композитори и естрадни певци, с които е имало съвместни изяви през годините. „Желанието ни е да превърнем тази годишнина в един голям празник не само за „Сребърни звънчета”, а и за Общински детски комплекс и цяла Варна”, каза още Юлия Недева.

Преди 55 години в Кюстендил се ражда първият по рода си детски вокален ансамбъл. До 2014 г. редом с децата неизменно върви Ангелина Милева. Милева е заслужил деятел на културата, носител на орден „Кирил и Методий” – Първа степен, носител на награда „Варна”, Почетен гражданин на Кюстендил. 

Художественият ръководител на „Сребърни звънчета” Юлия Недева е завършила Националната музикална академия. Работила е във Варненската филхармония. От 2006 г. е музикален педагог, а по-късно става и художествен ръководител на „звънчетата”. Носител е на Златна значка на Съюза на музикалните дейци и награда „Варна”, която й е присъдена за високи творчески резултати при работата с деца и спечелени десетки призови места от участия в международни и национални конкурси.