Снимка: Дарик

Община Варна е осъдена да плати 28 хил. лева като обезщетение заради незаконно съборена къща след наводнението в „Аспарухово“ през 2014-та. Към сумата се прибавят и още над 5000 хил. лева във вид на лихви и разноски по делото, които също трябва да се покрият от администрацията. Решението на Варненски административен съд е от началото на тази година, научи Moreto.net.

До произнасянето на съда се стига, след като четиримата собственици на имота внасят иск заради претърпените имуществени вреди.

Ищците посочват, че къщата им е бутната десeтина дни след потопа, който отне човешки животи на 19 юни 2014-та. Сградата е съборена, след като районният кмет издава заповед имотът да бъде освободен „поради възникнала непосредствена опасност от самосрутване, вследствие на активизирани свлачищни процеси.“

Потърпевшите твърдят, че събореното жилище не е било наводнено, а сградата не е била с нарушена конструкция вследствие на наводнението, нито е била опасна поради активизирали се свлачищни процеси. Считат, че действията на Общината по събаряне не почиват на административен акт, нито на закон, поради което представляват незаконосъобразни действия.

На свой ред градската управа твърди, че не се доказва, че въпросните действия по събаряне са извършени при изпълнение на разпоредени от нея дейности, „нейни органи или лица, на които е възложила работа. Напротив общината е извършила само необходими аварийно-възстановителни дейности. На адреса не е имало техника и хора, които да се „занимават със събаряне на къщи.“