Снимка. Pixabay

От началото на седмицата в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна отчитат ръст на болните от грип и остри респираторни заболявания. Увеличението е сред пациентите във възрастовата група над 29 години.

Това каза за Радио „Фокус“ – Варна началникът на Дирекцията по надзор на заразните болести в РЗИ, д-р Янка Драганова. По думите й, утре ще стане ясно дали в четвъртък ще заседава Областната комисия за борба с грипа, за да обсъди евентуални предепидемични мерки. Според данните за миналата седмица обаче, засега броят на болните във Варна остава по-нисък в сравнение с други области в страната.

За периода от 4 до 10 януари регистрираните случаи на остри респираторни заболявания в града и областта са били 392 срещу 286 за предходния отчетен период. До петък, най-висока заболяемост бе регистрирана във възрастта от 30 до 64 години – 117 лица, и от 5 до 14 години – 105 лица.

Регистрирани бяха и 18 случая на грип поклинични данни и 78 усложнения от грип и остри респираторни заболявания като бронхити и пневмонии.