Снимка: Булфото

Община Варна възнамерява да сключи договор с фирма, която да събира в специални контейнери и да рециклира непотребни дрехи, обувки и текстилни материали от домакинствата в града.

Това стана ясно на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net.

Съветниците дадоха положително становище за предложените от администрацията минимални условия и изисквания за сключване на договор със съответния изпълнител на дейността. Въпросът следва да разгледа по-подробно правната комисия, а след това да бъде подложен на окончателно гласуване на предстоящата сесия на Общински съвет.

Според анализ на градската управа за 2015-2016 текстилът съставлява 5.8% от общия обем битов отпадък. Към настоящия момент се транспортира като част от общия битов отпадък до завода за преработка в Езерово. Въвеждането на разделното събиране на текстила ще облекчи Общината по отношение на разходите за преработка, защото това ще бъде грижа и разход на фирмата, която ще се ангажира със събирането. Нейно задължение ще бъде и осигуряването на необходимите контейнери. Грижа на администрацията ще бъде единствено посочването на локациите, където да бъдат поставени съдовете за дрехи.

Съвсем скоро в града бяха разположени 11 контейнера за текстил със съдействието на БЧК. Само за 3 дни бяха събрани половин тон дрехи. Идеята тук обаче е дарените облекла да бъдат предоставяне на нуждаещи се след необходимата обработка.