Стопанската комисията към Общински съвет - Варна взе с единодушие решение за прекратяване и ликвидация на „Централен универсален магазин“ – акционерното дружество, в активите на дружеството е и т. нар. Дупка.

За реализацията на концепцията на подобряване на облика на централната градска част, както и за опазване и експониране на богатото културно и историческо наследство, следващата възможна стъпка е имотът с отреждане за „търговски дом“ да придобие статут на публична общинска собственост. Това ще бъде възможно след изваждане на имота от активите на „ЦУМ – Варна“, където съставлява част от вписаната непарична вноска, и включването му в активите на община Варна, съобщиха от пресцентъра на местния парламент.

Съветниците решиха да се прекрати чрез ликвидация търговското дружество. Те възложиха на кмета да сключи договор с ликвидатор, който в рамките на шест месеца да проведе процедурата, считано от датата на вписване на прекратяването в Търговския регистър. От същата дата ще бъде освободен и Съветът на директорите.

В дневния ред на днешното заседание фигурираше също „Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2019 г.“, която беше приета от съветниците. Очакваните приходи по програмата са в размер на близо 10,7 млн. лева, или с около 700 хил. лева повече спрямо миналата година. Прогнозните разходи, свързани с придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, са около 6,4 млн. лева.