снимки: "Петел"

Университетската многопрофилна болница „Св. Марина“ във Варна днес посрещна двама министри – Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. Шефовете на здравното и просветното ведомства участваха в ритуала по откриване на модерния Център по интервенционална рентгенология, оборудван с последната дума на техниката в тази сфера, която е купена от Медицински университет – Варна.

Водосвет отслужи лично Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а сред официалните гости на тържеството бяха народният представител от БСП проф. Анелия Клисарова, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Протних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов.

Ректорът на МУ проф. д-р Красимир Иванов подчерта, че новият център, в който са инвестирани 2 млн. лева показва, че решението университетът да поеме управлението на болница „Св. Марина“ е било удачно. Ползата от модернизацията ще се усети както от пациентите, така и от лекарите, които се грижат за тях, а разбира се и от студентите, специализантите и докторантите на МУ – Варна.

Новият ангиограф, с който е оборудван центъра, е единствен по рода си в България. Техниката от последно поколение дава възможност да се извършват медицински интервенции от различен характер – от бързо и ефективно лечение на мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове и аортата, през артероклеротични промени в съдовете на крайниците, та до модерни процедури в онкологията.