снимка: Live.Varna.bg

13 978 души са преминали през Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания Д-р Марко Марков" в кв. "Аспарухово" във Варна през миналата година. Пациентите са с 1000 повече, в сравнение с предходната 2017 г. Това съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Георги Кобаков по време на посещението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в онкоболницата.

На този фон обаче здравната каса на практика дава 1,5 милиона по-малко по клиничните пътеки, от които лечебното заведение получава плащания. Министър Ананиев пое ангажимента да търси решение на проблема и по-късно пред медиите сподели, че това не е единствения случай в страната. По този повод утре той ще разговаря с ръководството на касата по темата за понижените цени на някои пътеки.

Нова ендоскопска и лапароскопска апаратура, за която Община Варна осигури над 500 000 лв, бе представена днес в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) „Д-р Марко Марков“ .

В отговор на журналистически въпроси министър Кирил Ананиев заяви също, че се водят активни разговори с община Варна за решаване на проблема с тубдиспенсера във Варна. Функциите на специализирането здравно заведение за белодробни болести ще бъдат поети от МБАЛ „Св. Анна“, а диспансерът – най-сетне закрит, стана ясно от думите на министъра. Кога обаче ще стане това, все още остава неизвестно.