С 36 гласа „за“ от 51 възможни, Общински съвет – Варна прие окончателно новия бюджет на общината. Неговият размер е 395 млн. лева.

Със средствата, които местната власт привлича от ЕС, размерът на средствата, които ще ползва града нараства до 475 млн. лева. По тази причина управляващите от ГЕРБ и кметът Иван Портних „закръглиха“ сумата и обявиха в изказванията си, че Варна разполага с бюджет от половин милиард лева.

По време на заседанието на местния парламент в морския град се чуха и критики към иначе рекордната финансова програма. Позицията на десницата в съвета изрази д-р Ивайло Митковски, който заяви, че логиката на този бюджет е опасна, защото той се използва от мнозинството на ГЕРБ като инструмент за предизборна кампания.

Лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов призна, че трябва да се оцени факта, че Варна за пръв път има толкова голям бюджет като положително постижение, още повече и заради помощта, която градът получава от централната власт. Той обаче припомни, че в края на миналата година предишния бюджет беше съкратен с 10 млн. лева в последния момент.

„Падна събираемостта на общинските приходи. Това отчетено ли е в новия бюджет? Решен ли е въпросът с „Градски транспорт“, за който се изгубиха 10 млн.? Стигат ли парите за пробива „Левски“ или се свършили? И колко ще излезе на километър цената на този участък от 3,1 км“, попита Гуцанов. Той коментира също, че тази година се дават много пари за спортни обекти, защото Варна е Европейски град на спорта – титла, която се дава от частна фондация. Лидерът на социалистите обаче попита дали от това ще има има ефект.

„Какво остана от това, че през 2017-а Варна беше Европейска младежка столица, освен за една фасада на Младежкия дом за 1,5 милиона? Пускаме едни гръмки слова като фасади, зад които няма нищо“, добави Гуцанов.

Той подчерта също, че сумата от 46 млн. лева за заем, която общината приема е сериозна, но не е ясно дали тази пари са разпределени по най-добрия начин.

Янко Станев (СДС) заяви, че общината приема бюджет на градежа и затова той и групата съветници около него ще го подкрепят. Той обаче също имаше забележки и подчерта, че Варна има нужда от повече пари за екология и програми за опазване чистотата на въздуха.

„Бюджетът е програмен, има точен анализ за стратегията на общината“, подчерта той.

Димитър Карбов (НФСБ) заяви от своя страна, че няма как да не бъда удовлетворен от бюджет, в който една трета е за образование. „Има средства, които дават възможност за създаване на работни места, на икономически зони, в които да дойдат инвеститори“, каза той и добави, че благодари и на правителството за финансирането на проекти във Варна. Карбов изрази надежда, че в бъдеще Варна ще има нова морска гара с възможност за посрещане на по-големи круизни кораби.

Лидерът на групата съветници на ГЕРБ в съвета Марица Гърдева не скри възторга си от новия бюджет на общината и обясни, че разпределен на глава от населението на града, от него на всеки варненец се падат по 1417 лева. „Това е бюджет на ускореното развитие, гарантира трайното качеството на живот в града“, коментира Гърдева, която подчерта, че това е преди всичко заслуга на кмета Иван Портних и неговия екип. „След 2013-а година, средствата, привлечени от ЕС са над 300 млн. лева срещу семплите 13 млн. лева преди това“, подчерта съветничката от ГЕРБ, според която промяната във Варна се забелязва и извън България. „Имаме право на фанфари! Гордея се, че един ден ще кажа на внуците си, че съм гласувала бюджета, с който е направено толкова много за града ни!“, каза още Марица Гърдева.

След тези нейни думи председателят на съвета Тодор Балабанов подложи финансовата програма на гласуване, което завърши с приемането ѝ с 36 гласа „за“. Преди това имаше искания от граждани да изкажат своето мнение и дадат предложения, но той не им позволи с мотива, че бюджетът вече е бил обект на обществено обсъждане.

Кметът Иван Портних, който след много критики от съветници дойде в залата за дебата за бюджета, благодари за приемането му. „Преди години 200 млн. лева бюджет за Варна беше нещо непостижимо, сега е половин милиард. Това дава възможност да продължим ударното темпо на обновление на града! Варна няма време за губене! Няма защо заради политически търкания за цикли да се забавя развитието. Общинската ни администрация - с всичките критики и всичките ѝ кусури, е една от най-добрите“, заяви Портних.