Във Винарска изба „Варна” празнуват Трифон Зарезан и 11-ия си рожден ден днес.

По традиция собственикът на избата – Григор Григоров, и технологът Тихомир Трифонов зарязаха лозето, а после посрещнаха отбрани гости от Варна и региона – съмишленици, културтрегери, приятели, партньори и представители на бизнеса, предимно от туристическия бранш.

След като прие многобройни и заслужени поздравления за добре свършена професионална работа и вдигна традиционните за празника тостове, технологът Тихомир Трифонов разкри защо изба „Варна” продължава да е утвърдена и предпочитана марка на пазара, кои вина са любими на техните клиенти и какви са перспективите през 2019 година.

- Г-н Трифонов, каква беше за вашата изба 2018-а?

- Реколтата през 2018 година беше доста интересна, тъй като има една цикличност във времето, в годините по отношение на отглеждане на лозята, която сме стигнали до извода, че е около 4 години. И тази интересна година се появи през 2018-а. Изключително предизвикателство за лозарите, защото беше много влажна и имаше много дъжд през месеците, въобще по развитие на лозата, най-вече юли.

Поради тази причина по-скоро за реколта 2018-а надделя майсторлъкът на лозарите - кой ще успее да си опази лозето и гроздето в добро здравословно състояние.

За наше щастие ние улучихме формулата за това как да се гледат лозя и успяхме да имаме 100% здрава реколта.

- Как се отразиха климатичните условия на продукцията?

- Климатичните условия с по-високата влажност играят много висока роля при зреенето на гроздето и особено при бялото грозде, когато е необходимо по умерено зреене, защото високите летни температури някога играят лоша шега със стресиране на лозата и по този начин гроздето узрява и добива физическа зрялост с натрупване на гроздето, а не технологична, което е по-важния момент за нас.

Реколтата през 2018-а беше съвсем различна от предишната година, защото се проявиха различни аромати, като интензитети и като такива вкусове във вината.

 

- Кое е виното на 2018 година?

- Струва ми се, че 2018-а е реколта за Совиньон блан сред белите вина. Изключително неудачна година обаче по отншение на червените вина, защото по принцип на червеното грозде му е необходимо повече температура във времето, когато трябва да зрее, повече слънчеви часове, а точно по това време юли беше изключително дъждовен и трябваше гроздето да разчита на месец август. Палитрата по отношение качеството на грозде при червените сортове беше изключително богата, което е много притеснително, защото е трудно да прецениш какъв е потенциалът на червено грозде, за да се получи едно добро вино. За тези, които произвеждат червени вина или основно такива, ще е изключително предизвикателство тази реколта, защото ще изисква време.

- Кои са предпочитаните вина от вашите клиенти?

- Традиционно като всяка година асортиментите са четири и бележат най-висок рейтинг и интерес и най-големи обороти сред клиентите. Совиньон блан - по принцип се проявява интерес към него, но ние се гордеем, че той реализира най-добрите обороти сред нашите вина.

Имаме и две розета, които взети съвкупно създават оборот толкова, колкото всички останали бели вина, които произвеждаме. Правим ги от санджовезе и пино ноар с търговско наименование блъш.

Санджовезе е италиански сорт, от който италианците правят великите токсански вина. При нас условията не са добри за токсанско вино, но са перфектни за розови вина от това червено грозде.

СМС - явно там сме улучили формулата за аромати и вкусове, които да са в една хармония, в един комплекс, така че гроздето, почти изцяло произведено от Южна България, сме намерили начин да го поднесем на публиката и да реализираме един от най-високите обороти.

- Имаше ли вино, с което изненадохте почитателите си?

- Нещо, с което се опитваме да заинтригуваме клиентите и публиката, е Пино ноар червено вино. То е малко непознато на българската публика, защо се получава едно леко червено вино, повече ароматно, с аромати и вкусове на череша и вишна. Но заради лекотата в структурата си - не е толкова интензивнно като танин и феноли, не заинтригува интереса. Бих го нарекъл лятно червено вино, защото се получава много леко, много елеганто и много пивко, и добре охладено през лятото е страхотна компания за почитателите на червени вина, които дори и през лятото не могат да се откъснат от тях. Така че публиката малко по-малко преоткрива този сорт грозде и този асортимент вино от нас. Ние се опитваме и произвеждаме малки количества, които много бързо се изчерпват. По този начин се опитваме да изградим някакъв стил на вина първо при нас и култура на пиена от страна на клиента.

 

- Към какво ще се стремите през 2019 година, за да продължите да сте актуални на пазара?

- В момента винарната има насаждения, повече отколкото могат да се преработят като грозде тук в нея, и на мен това ми дава предимство да отбирам най-доброто от реколтата. Достигнали сме един капацитет, който смятаме, че напълно задоволява търсенето на нашите продукти на пазара. Не предвиждаме увеличаване на партидите или увеличаване на производството, защото вероятно вече ще преминем в една по-различна сфера на промишлено винопроизводство.

Искаме да спазим това, което сме изградили като стил, като ниво, като внимание към суровината и като внимание към продукта, и да се опитаме да го задържим като качества.

Разнообразяваме асортиментните структури с неголеми количества нови асортименти на сортове, които тепърва влизат в продаване, като например гренаж - червен сорт грозде, от който се правят розета. За втора година беше в продажба това лозе и се получи много хубаво розе. Мислим да го оформим като асортимент и да го представим на публиката, за да видим какъв ще е афинитетът към такъв сорт грозде.

Има и един друг сорт, който за трета поредна година го предлагаме на наши клиенти. Той е италиански сорт пинолето, от който италианците правят основно шампанизирани вина. Ние го предлагаме като бяло сухо вино, но възбуди доста интерес в публиката и е част от различното в нашата асортиментна структура, част от предизвикателството към вкусовете на клиента.

 

- Вашият тост за Трифон Зарезан?

- С малки суми, с малки дози, но редовно. Не е лъжа, че виното може да се приема като лекарство, но както всяко лекарство си има доза и виното трябва да се разглежда като такова лекарство. Пийте задължително вино, било то бяло, било то червено. Трудно е да се каже дали между тях има по-полезно или по-неполезно. Самата структура на тази напитка с нивото на алкохолно съдържание, със съдържанието си на феноли, витамини и минерални елементи, е полезна за самото грозде. Само си помислете колко са продуктите, които консумира човек и не са претърпели термична обработка. Тоест, в тях да се е запазило всичко, което е дошло от слънцето и почвата, през преработка, без термична, до консумация. Което ще рече, че в тях са запазени всички полезни качества и вещества.