Знаменития тромпетист от Варна Мирослав Петков, който е от години солист Кралският оркестър в Амстердам, вече и преподавател в тамошната консерватория. 30-годишният виртуоз, който вече е познат и харесван по цял свят, сподели новината в социалната мрежа.

Мирослав Петков се присъединява към академичния преподавателски състав заедно със своя колега (също тромпетист) в Кралския оркестър Омар Томасони.

„Ще се стремя да изградя общност на духовите инструменти, в която да вдъхновявам, но и да черпя вдъхновение от младото поколение“, коментира Петков за електронния сайт на Консерваторията в Амстердам.

Освен в сферата на класиката, тромпетистът, който е започнал пътя си към бляскавата музикална кариера от Варна, изявява таланта си и във фолклора, а и също и в джаза. Последният паметен концерт на Мирослав Петков в морския град беше през декември 2017-а и носеше заглавието „Пътят на един варненец до Концертгебау“. Почитателите на тромпетиста буквално препълниха зала 1 на ФКЦ за да чуят това вълнуващо музикално пътешествие, в което активно участие взе и друг утвърден варненски изпълнител и композитор, който е базиран в Холандия – пианистът Димитър Бодуров.