Грипната ваканция във Варна бе отменена след днешното заседание на Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания, съобщи Moreto.net.

След дълга 15-дневна почивка, от сряда - 6 февруари, учениците във Варна и областта се връщат в класните стаи. В морската столица учениците бяха разпуснати в грипна ваканция от 22 до 29 януари, но след настояване на кмета Иван Портних, ваканцията беше удължена до 5-ти февруари включително. С възстановяването на занятията започва и вторият учебен срок.

По данни на информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции за периода от 25 до 31 януари заболеваемостта за област Варна се движи в характерните за сезона граници. Болните от грип са 44, спрямо 46 от предходната седмица. 

С 467 по-малко са случаите на остри респираторни заболявания в града. 

През 6-дневния период лечебните заведения са посетили 422 пациенти, спрямо 889 от предходната седмица. Продължава да бъде висока заболеваемостта при възрастовата група от 30 до 64-годишна възраст, където болните са 169. Високи остават и стойностите при децата от 5 до 14 години, със 75 заболели лица. По данни на РЗИ – Варна, усложненията при грипните и вирусни инфекции във Варненска област са 118. 

През периода, болничните заведения са посетили пациенти с 67 бронхита и 51 пневмонии. От въздушно – капковите инфекции са регистрирани 54 лица срещу 107 за предходната седмица, представени от: 46 случая на варицела и 8 случая на скарлатина