Както „Петел“ съобщи, от началото на тази седмица започнаха ремонтни дейности в Морската градина на Варна, които трябва да възвърнат привлекателния ѝ вид.

Един от обектите в парка, които подлежат на ремонт, е Алпинеумът. Той е замислен и изграден на мястото на стари свинарници още от създателя на Морската градина, Антон Новак. През годините мястото периодично се реставрира, а след това запада, явно защото поддръжката му се оказва трудна. Заедно с това, това закътано място се оказва идеално убежище за клошари, наркомани и различни други групички, склонни към вандализъм.

Един от интересните детайли около Алпинеума е, че там са пренесени няколко от уникалните скали от природния феномен Побитите камъни.

Някои от тях още са там, но със сигурност имат нужда от почистване.

За друга част от Алпинеума – мостчето на желанията, има специален проект в програмата за ремонтни дейности, чиято обща стойност е около 2,5 млн. лева.

Поверието е, че ако минеш по моста на заден ход със затворени очи, желанието ти ще се сбъдне. Тази легенда навремето беше особено популярна сред студентите по икономика от близкия Икономически университет (ВИНС-а), които често изпълняваха упражнението преди изпит.

Какъв ще е новият вид на Алпинеума ще разберем едва след като обновяването му бъде завършено. Там бяха вложени доста средства и при един от по-мащабните проекти за разкрасяване на Морската градина преди години, когато беше изградено ефектно осветление. Какво е останало от него и дали то ще бъде ремонтирано или ще се изгражда ново, зависи преди всичко от изпълнителите на проекта.