Една от най-популярните и обичани фигури на театъра на Варна, актьорът Михаил Мутафов, ще получи награда "Икар" на Съюза на артистите. Това стана ясно днес, след като бяха съобщени имената на номинираните и отличени с почетни призове.

Мутафов получава приза за чест и достойнство. Други почетни "Икар"-и тази година се присъждат на големия писатели и поет Стефан Цанев (за изключителен принос към българския театър) и на проф. Елена Баева за педагогическата ѝ дейност.

Големият театрален и филмов актьор Михаил Мутафов е роден на 4 юли 1947 година в Харманли, в семейството на фармацевти, бежанци от Беломорска Тракия. Детството му преминава в Ивайловград, където завършва гимназия. Следва 3 години в МЕИ, преди да се посвети на театъра. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1972 г. В периода 1972-1975 играе в Димитровградския театър "Апостол Карамитев", от 1975 г. е един от най-изявените актьори в състава на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Един от любимите актьори на режисьора Явор Гърдев, играе във всичките му постановки във Варна и в някои извън морския град.

Снимал се е в над 40 филма, сред които „Циклопът“, реж. Христо Христов, „Дзифт”, реж. Явор Гърдев; „Островът”, реж. Камен Калев, „Чест”, реж. Павел Веснаков; „Вездесъщият“, реж. Илиян Джевелеков и др.