кадри: БНТ

Само 6 години - толкова издържа новият копус на детска градина „Калина Малина“ във Варна, построена в партньорство между Община Варна и пловдивската фирма "Стоянстрой". Сега опасната сграда е затворена и ще остане така, докато се види края на делото, заведено от местната влъст спрямо нейния "партньор", стана ясно от репортажи на БНТ и БНР.

За състоянието на детската градина родители подават сигнали от доста време. Община Варна обаче предпочете да не вдига шум по проблема до последно. На последното заседание на Общински съвет - Варна обаче към кмета Иван Портних беше отправено официално запитване от общинския съветник от БСП Милена Георгиева. 

Така се разбра, че проблемите в строителството и ремонтите на сгради за образование, са доста по-сериозни от това, което общината във Варна е склонна да признае. 

В последно време основните от тях са свързани с проточването на ремонтите на училищата в морския град - Музикалното, "Димчо Дебелянов", "Найден Геров" . Но качеството на свършената работа предизвиква вече все по-сериозни съмнения. За съжаление, явно нещо трябва да почне да пада и да се руши, за да се види, че иначе приетите от община Варна сгради всъщност са опасни за децата. 

Ако името на споменатата фирма "Стоянстрой" ви се струва познато, то е защото тя е свързана с друга крайно проблемна сграда във Варна. Става въпрос за училище "Васил Левски" в кв.Аспарухово, затворено преди 2 години заради конструктивни проблеми. 

Община Варна води дела срещу строителя. Това заяви Звездин Стоилков, директор на общинското предприятие „Инвестиционна политика“ пред БНР. По случая с детската градина той разказа, че от въвеждане на сградата в експлоатация през 2012 година до този момент, има констатации с протоколи за постоянни течове от покрива и дограмите. Има още отлепени плочки от фасадата, има подпухнали фаянсови плочки в мокрите помещения.

След продължителни разговори, писма и протоколи със строителя, някои от дефектите са отстранени, други са отстранени некачествено, има и дефекти, които въобще не са отработвани, обясни Стоилков. Всички срокове са изтекли и по тази причина документите са предадени в общината, заведено е и дело с иск за неотстранените проблеми. Вещо лице вече е огледало сградата на новия корпус, дало е и  е становището си. 

Не е ясно само едно - защо строителните експерти на общината не са забелязали некачаствената работа навреме? Имали са прекалено доверие на своя "партньор" или...?