снимки: Live.Varna.bg

Варна почете рождението на кап. I ранг Димитър Добрев, свързан с най-голямата българска военна победа на море – победата над турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г.  Венци и цветя бяха поднесени с военен ритуал пред паметника на офицера в Морската градина.

На церемонията, организирана от Военноморските сили, присъстваха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, директорът на ОД на МВР  ст. комисар Даниел Пашов, директорът на Военноморския музей в града д-р Мариана Кръстева, районни кметове, граждани.

В приветственото си слово д-р Кръстева обяви началото на традиционния конкурс за историческо есе, посветен на 140-та годишнина от създаването на ВМС. Темите в тазгодишното издание са „Флотоводци и герои на българската военноморска история“, „Бойната слава на флота“ и „Флотът и предизвикателствата на съвременния свят“. Повече подробности за конкурса тук http://www.museummaritime-bg.com/