Заместникът на главния прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и шефът на СДВР Христо Терзийски представят информация за разследванията по издаването на ТЕЛК-решения с невярно съдържание и ще дадат още подробности за досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу лекари от Варна.

"Беше ни възложено да се извърши наказателно-правен анализ с както гражданите го наричат, фалшиви телкове. Резултатите са междинни и ще ги представим днес. Това е само началото на предприетите от нас действия. не става въпрос за кампанийност и за някаква временна акция, а за сериозно организирана в цялата страна дейност от страна на МВР и под ръководството на прокуратурите по места.

 

 

 

Към този момент се потвърждава, че не става въпрос за недофинансиране на този да го наречем социален проблем, а затова, че пари има, но по-голямата част от тях отиват за лица, които нямат сериозни здравословни проблеми", каза прокурор Гешев.

Той отчете, че парите не стигат до нуждаещите се хора, а тези средства стимулирали определени части от населението да не работят, което рефлектирало и върху трудовия пазар. 

"Това, което можем да направим, е да дадем констатираното от нас на органите на изпълнителната власт. Този проблем може да бъде решен само със законодателни промени. Голяма част от парите са използвани нецелесъобразно. Пари в държавата има, но те не се харчат правилно. За две години - 2017 и 2018 г., са организирани 46 проверки", допълни Гешев.

"Откакто ни беше поставена тази задача от г-н премиера, резултатите са видими. Направихме среща с представители на НОИ и взехме статистиката, която показва кои райони са с завишени телкови решения. Имаме 44 досъдебни производства. Това са истински документи, но с невярно съдържание. На лицата се отпускат незаконосъобразно инвалидни пенсии. Здравната и социалната ни система са сравнително добре финансирани", допълни от своя страна главният секретар на МВР.

"Механизмът е един същ, има някои нюанси само. Втората разлика е мащаба на тези неща. Като мащаб най-сериозното нещо, което сме констатирали, е случаят във Варна. Тази дейност на много места е превърната в доходоносен бизнес. Определени хора, които са част от тази организация, сами си търсят клиентите и си набират клиенти. Във Варна са държали да не работят с цигани, а само с български граждани. В Силистра случаите са с цигани. Във Варна стигаме до 1500-2000 лв. заплащане. Картинката не е добра", допълни Гешев.

"Разпитани са почти 400 човека с пенсии, които са били атакувани от НОИ в съответните съдилища. Започнахме от Силистра, където приблизително 30% от жителите на областта са с такива пенсии. В област София са почти 15%", отчете Терзийски и допълни, че за област София проверките са започнали вчера.

 

 

 

"Това, което описвате, това е страничен продукт от престъпна дейност с доста добър финансов резултат, защото само в случая от Варна в две касети на лекари са намерени над 1 600 000 лв.", съобщи Гешев за резултатите от акцията в морската столица. "Във всяко съсловие си има хора, които минават границата на морала", допълни той уточнявайки, че действията на спецпрокуратурата нямат за цел да сататнизират лекарското съсловие.