снимки: UrbanBg - градоустройство и урбанизъм

Напредването на строителството на продължението на бул. „Левски“ във Варна, което вече погълна 113 млн. лева за 3,1 км, но ще се оскъпи допълнително (по думите на кмета Иван Портних), предизвиква нови коментари. Дали широкият път наистина ще реши проблема със задръстванията и отговаря ли на съвременните идеи за градоустройство? Този въпрос беше поставен днес в социалната мрежа Фейсбук.

„По цял цивилизован свят отдавна премахват магистрали и естакади в града. Но във Варна продължават да повтарят градоустройствени грешки от 70-те години и ги строят“, тази позиция споделя Митко Иванов в страницата на блога си „UrbanBg - градоустройство и урбанизъм“.

Той дава пример със сходна пътна отсечка в Париж. Както се вижда от кадър от въздуха, във френската столица широката градска магистрала на един от входовете към историческата част на града - Porte d'Italie, в последните години е реконструирана, стеснена и превърната в зелена площ.

Примерът обаче е посрещнат с противоречиви коментари от варненци. Според повечето от тях, въпреки големите си европейски амбиции, Варна не може да се сравнява с Париж. Затова и соченото като остаряло градоустройствено решение всъщност е подходящо за т.нар. „морска столица“ на България.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html