Снимка Булфото, архив

Над 50 автоинструктори от Варна излязоха днес на протест срещу въвеждането на нови изисквания и санкции към тях с проектозакона за водачите, приет без обсъждане с бранша, предава БНР.

Според протестиращите увеличаването на часовете за кормуване от 31 на 50 часа, няма да доведе до по-добро обучение. Те са недоволни и от въвеждането на високи санкции, дори за технически грешки в протоколите, както и от изискването ДАИ да разполага със собствени автомобили за изпитите. Даниела Стойнова разговаря с част от участниците в протеста:


„Протестираме против въвеждането на задължителен полигон, протестираме против въвеждането на автомобили, на които курсистите да се явяват на изпит, тоест е собственост на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Протестираме върху наложените санкции в проектозакона, които касаят пряко инструкторите. Минималната санкция е 500 лева за едно маловажно нарушение - качвам се в колата с курсиста, длъжен съм да попълня картона, днеска е 28-ми, аз по инерция пиша, че днеска е 27-ми, и аз вече съм 500 лева назад“, заяви един от инструкторите.

„Има си норматив - 31 часа, той трябва да ги вземе. Ако не е готов, плаща допълнително, ако иска. 31 часа се вземат за около 40 дена. Ако са 50 часа, направете си сметката, той минимум по два часа на ден може да взема, повече не може“, допълни друг от протестиращите.

Освен във Варна, днес протест има и в Кърджали. Предстоят протести в Стара Загора и Велико Търново.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html