Ако не бях направил нещо, можеше и да не съм жив, споделя варненецът, който само преди месеци пробяга Софийския маратон

Александър Дечев, "Народно дело"

За силата на човешкия дух е говорено много и подобни истории винаги трябва да ни бъдат за пример. Именно такъв случай ще ви разкажем днес. Героят ни е Андрей Трайков, който е на 34 години, и е от Варна. Неговата битка е била с килограмите и той със сигурност е записал голяма победа в нея. Прави го с огромна решителност и пълно раздаване от своя страна. Успява да свали повече от 60 килограма и сега се чувства страхотно, а къмднешна дата не може и един ден без да спортува. Една от големите му страсти е футболът, като той е "болен" привърженик на варненския Спартак.

По професия Трайков е рехабилитатор, а в момента учи последна година в Медицинския университет. 

"От малък много исках да спортувам, но поради различни обстоятелства това така и не се случи. Поради тази причина от дете съм с наднормено тегло. Адски много обичах храната. Голямото ми напълняване се случи, когато живеех в Америка, а най-много килограми стигнах през 2013 г. -140. С това идват редица проблеми - имах високо кръвно налягане, висок холестерол, не можех да спя, не можех да изкачвам стълби и да вървя повече от 5 минути. Осъзнах, че трябва да променя нещо в себе си и здравето ми. Иначе можеше и да не съм жив сега. Вдъхновението ми да се променя дойде от това, че осъзнах, че искам да живея", призна пред "Народно дело" Андрей.

"Помня, че беше лято, а знаех, че първата крачка ще е много трудна и невъзможно да я реализирам във Варна. Затова отидох на Боровец и стоях там 2 седмици. Правех си разходки и ядях само чисти храни. Така свалих 10 килограма за две седмици. Като се прибрах във Варна продължих, но се получи застой. Затова отидох на фитнес. Промених си храненето като наблегнах на плодове, зеленчуци, чисти меса и малко шоколад, а след време намалих плодовете наполовина и започнах да пия много вода. Чувствах се страхотно и нищо не ми липсваше", спомня си варненецът.

"Няма универсална рецепта за отслабване. Строго е индивидуално, защото всеки организъм е уникален. По-чистата храна и движението са първата крачка към успеха", категоричен е той. 

Напредъкът му е забележителен, а със свалянето на голям брой килограми му идва огромен апетит, но не към храненето, а към спорта. "През 2018 г. си говорихме с приятели, че искам да избягам някой маратон. Те, естествено, не ми повярваха и се обзаложихме, че ще го направя. Костваше ми шест седмици да се подготвя и на 14 октомври избягах Софииския маратон. Това са цели 42,195 км. След като успях да го завърша, нямаше как да спра да тичам и продължих. Сега не мога да си представя живота без да бягам. Тази година съм решил да участвам на много екстремни състезания", призна 34-годишният ентусиаст.

С бягането си той участва и в различни благотворителни каузи. "Обичам да се включвам в такива благотворителни проекти, свързани със спорт и бягане, и даже подготвяме един такъв за едно детенце - Йордан Веселинов Ганчев от Добрич, страдащо от детска церебрална парализа", споделя варненецът, който вече помогна на няколко души в беда.

Можете да разберете повече за каузата за Йордан Ганчев на страницата във фейсчук ТУК!


"Извън спорта много обичам да работя с деца. Имам студио за рехабилитация и отделно работя в един балнео и спа център. Обичам да гледам футбол и съм "болен" фен на Спартак Варна. Обичам планината и планинските бягания", разказва още за себе си Андрей.

 

Легендата Божо Ставрев го запалва по "соколите" на 7 години

Андрей е привърженик на Спартак (Варна) още от 7-годишен. Учил е в близкото до стадиона училище "Васил Априлов", където пък даскал по физическо му е легендата на "соколите" Божидар Ставрев.

"Точно той ме запали. Дори ме освобождаваше от часове, за да ходя да гледам мачове на любимия тим. Ходих много често на стадиона, а в най-силните години не съм изтървал двубой", връща се назад в годините Трайков.

Гледал е редица популярни футболисти, а един от най-запомнящите се мачове, на които е станал свидетел, е победата над ЦСКА с 2:1. Сблъсъкът е на 3 септември 1997 г. като тогава за домакините вкарват Валентин Станчев и Славейко Димитров. Сред любимите му играчи, носили синята фланелка, са Радо Станев, Иво Георгиев и Борислав Георгиев-Бобъра, който Трайков определя като голямо "куче". Андрей е категоричен, че съвсем скоро любимците му отново ще се завърнат в професионалния футбол.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html