Александър Дечев, "Народно дело"

В България е всеизвестно, че всеки си мисли, че разбира от политика и футбол. За първото не знаем, но ако искате да се докажете във второто, се запознайте със Светослав Чимев. 34-годишният варненец вече трета година организира куизове (бел. а. игри с въпроси), в които феновете на най-популярния спорт да проверяват знанията си. Верен помощник му е неговата половинка - 32-годишната Моника, която винаги е до него. Тя влиза в ролята на водещ по време на събитията, участва в проверяването на кръговете и помага много по техническата част.

Самите състезания се организират в дадено варненско заведение поне два пъти в месеца. Участващите отбори са с максимален състав от шест души. Регламентът включва три кръга с по 10 въпроса, като третият е с повишена трудност и отговорите там носят по две точки вместо по една. Понякога има дуели, в които един срещу друг се изправят представители на два тима и който отговори правилно, носи допълнителни точки на тима си.

Както много други българи на неговата възраст, Светльо се влюбва във футбола покрай световното първенство в САЩ през 1994 г., където Пеневата чета стига до бронзовите медали. "Започнах да гледам и срещи на другите национални отбори и усетих, че футболът ми става интересен. От тогава до ден днешен съм голям фен на играта, гледам прилично количество мачове, интересувам се от всевъзможни статистики и любопитни факти. Аз самият играя футбол на любителско ниво - събираме се често с приятели в Морската. Интересът ми към спорта е приблизително от същия период, като първите ми спомени са от срещи на националния по волейбол и олимпийските игри в Атланта през 96-та", споделя пред "Народно дело" Чимев.

Той разкрива и как се е зародила идеята му да организира викторините. "През 2009 г. един от баровете във Варна организираше такъв тип мероприятие. Отидохме с няколко приятели да видим за какво става дума – въпросите бяха на различна тематика, отворени, затворени, снимки... Спечелихме дебютното си състезание. Регламентът бе такъв, че победителят, освен че получаваше награда бутилка уиски от заведението, имаше задачата да направи въпроси за следващия път. Още тогава разбрах, че съм добър в това – в следващите години, в които участвахме редовно (почти не сме пропускали), съм съставял множество въпроси и никога не съм страдал от липса на идеи. Преди няколко години за съжаление куизът затихна. Заедно с Димитър Георгиев, който ми е състудент и съмишленик в куиз-манията, решихме че вече сме "врели и кипели" в това, имаме достатъчно опит и затова организирахме наш собствен куиз – футболния. Първоначално го действахме заедно, но след няколко месеца той реши да се отдели и да прави собствен куиз с въпроси на всякаква тематика. Разпределили сме дейността си, така че всяка седмица да има куиз във Варна, на който хората да си заслужава да дойдат", разказва варненецът.

Първата викторина е организира на 8 септември 2016 г., като до момента са се състояли 68 футболни. Наскоро Светльо реши да пробва участниците и на спортни въпроси извън най-популярната игра и вече организира две такива състезания. Част от тимовете от футболния куиз идват и на тях.

Общо досега той е задал цели 2700 въпроса. Внушително, нали?

 


Цели 17 отбора са печелили състезанията

"Съставил съм доста въпроси на базата на мачове, които съм гледал, или любопитни факти, на които съм попадал. Имам услужлива памет, която много ми помага. Процесът по създаване на въпроси е непрекъснат – изградил съм си база данни, която постоянно обновявам. Стремя се във всеки куиз да има въпроси от възможно най-разнообразен характер – 5-6 български, още толкова от Англия, 1-2 ретро, поне по един от Италия, Германия, Испания. Задължително във всеки от кръговете 10-тият въпрос е снимков", споделя Чимев. 

Рекордният брой участвали отбори в един куиз е 15, а средно идват около 9-10. В 68-те викторини шампиони са ставали 17 различни отбора, което е изключително висока бройка.

Запитан кои въпроси затрудняват най-много участниците, Светослав отговаря: "Доста се морят на български футбол и това си личи много ясно в дуелите. Разбира се, въпроси от старите ленти, когато не сме били родени, са също затрудняващи, защото повечето фенове съвсем разбираемо обръщат внимание предимно на съвременния футбол. По-малко са тези, които се ровят в миналото. Опитваме се да стимулираме хората, които знаят отговорите на трудни въпроси – ако само един отбор посочи верния отговор, получава допълнителни точки за уникален отговор. На последния спортен куиз се случи нещо интересно. Попитахме "В кой спорт СССР печели срещу останалия свят през 1970 г. и 1984 г., а Русия губи въпросния сблъсък през 2002 г.?” Верният отговор е шахмат и бе даден от само един отбор. Той получи бонус две точки и по този начин изпревари с една точка друг отбор и спечели надпреварата".

За всички 68 куиза досега на не повече от 15-20 въпроса не е получен верен отговор от участниците. Чимев посочва и някои любопитни въпроси, които е задавал в куизовете. "Кой отбор през 90-те години достига на два пъти до финал в Евротурнирите, като и двата пъти се изправя срещу отбор с българин в състава?" Отговорът е ПСЖ, който във финал за КНК през 1996 г. срещу Рапид Виена с Трифон Иванов, а през 1997 г. среща Барселона с Христо Стоичков. Също така: "Кой е този отбор, с който Манчестър Сити е осъществил най-скъпия входящ и най-скъпия изходящ трансфер в историята си?" Отговорът - Лестър, Риад Марез и Келеши Ихеаначо". Понякога има и въпрос за изброяване. Пример за такъв е: “Кои са французите, разписвали се срещу България в официален мач след паметния 17.11.1993?” Отговорът е Лоран Блан, Патрис Локо, Кевин Гамейро, Дмитрий Пайет, Антоан Гризман и Блез Матюиди.


Задавали са негови въпроси и в "Минута е много"

Варненецът е доста любознателен не само в областта на спорта. "Не пропускам нито едно предаване на "Стани богат" и "Спортисимо". Бях фен и на "Минута е много", като няколко пъти са задавали въпроси, които съм изпращал", признава той.

У нас обичаме да се делим на "сини" и "червени" и понякога не харесваме успешните футболисти на противниковия тим. Това не важи за Светослав Чимев, който е привърженик на Левски, но е с високо мнение за миналите през ЦСКА Христо Стоичков и Димитър Бербатов. "Не съм от хората, които боготворят някого и го правят свой идол. Фен съм на Левски, но се радвам също така за всеки успех на български клуб в евротурнирите. На междунардоно ниво подкрепям най-вече Манчестър Юнайтед и Барселона, при това от сезон, в който те далеч не бяха грандове, мачкащи всичко по пътя си – 1994/1995 г. Тогава двата тима бяха в една група в Шампионската лига, която бе спечелена от Гьотеборг. Харесвах Стоичков заради хъса му, предполагам покрай него станах привърженик и на Барса. Фен съм и на Бербатов, доста преди да отиде в Юнайтед. От чуждестранните футболисти бих посочил Меси. Подкрепям българско участие във всякакви спортни състезания. Харесвах и Юсейн Болт и най-вече привидната лекота, с която отвяваше всичко по пътя си", споделя Светльо.

"Най-силен съм в областта на футбола, защото го следя в най-големи подробности. Обичам също така волейбол, баскетбол, следя Олимпийски игри, както и състезания, в които има българско участие. Играя шахмат на аматьорско ниво, имам участия в градски турнири, както и някои нелоши единични победи над състезатели с ЕЛО", признава още той.

 

Член е на българското куиз общество

34-годишният варненец разкрива, че е член на българското куиз общество, в което водещата фигура е Димитър Георгиев. "Той учреди дружеството, за да може България да домакинства на състезания от Световния куиз шампионат. Участвали сме в най-разнообразни куизове – световен куиз шампионат, Quiz Night Show, quiz365, куизове с логически въпроси и други. Участваме редовно и в националния куиз шампионат – наш колега в Пловдив организира такъв, на който веднъж годишно мерят сили отбори от цялата страна. Амбициите ни са да продължим да правим интересни куизове, на които хората да им е приятно да идват и да се забавляват. Цялостната идея е да се съберат приятели веднъж седмично за по 2 часа на по чаша бира с мезе в приятна атмосфера, да проверят познанията си и да научат нещо ново и интересно. Обикновено се организират между 19,30 и 21,30 в делничен ден, в който няма Шампионска лига", разкрива още Чимев, който е направил и фейсбук страница с актуална информация за изданията - Football Quiz Varna.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html