снимки: „Петел“

На поляна в историческото ядро на Морската градина във Варна, която е паметник на парковото изкуство, се появи ограда, която без съмнение показва, че зелената площ ще се застроява.

Предвиденото застрояване ще е на поляна под Розариума.

Варненци вече видяха загражденията, на които недвусмислено е написано „Строителен обект“ и вече започнаха да си задават въпроси. На първо място – какво ще се строи? На второ – законно ли е да се извършват строителни дейности в една от най-големите архитектурни забележителности на Варна, при това без каквото и да е допитване до гражданите?

Отговорите на този въпрос могат да дадат администрацията на кмета Иван Портних и фирмата „Хидрострой“ - едновременно проектант и изпълнител на ремонтните дейности в Морската градина.

Вероятно отговор имат и в Министерството на културата, чийто Национален институт за недвижимо културно наследство задължително трябва да е дал разрешение за каквито и да е намеси в парка – шефьовър на великия Антон Новак.

Казано по-просто - какво ще става на тази поляна знаят всички, с изключение на ... варненци. Явно някой е преценил, че гражданите няма смисъл да бъдат попитани какво искат за любимата си Морска градина.

Междувременно, ремонтът на парка вече е в ход с усилена сеч. Не става въпрос за рязане на клони, а на цели дървета, вероятно защото е преценено, че са опасни. В момента операцията тече на поляната между Детския кът и Кортовете.

В следствие на това, че работата тече на територията на цялата Морска градина, по алеите вече започнаха все по-често да се виждат служебни автомобили. Включително и такива, които мощно (и с пълномощие от общината) паркират в зелените площи.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html