Снимки: "Нова телевизия" и Булфото

Контраадмирал Митко Петев даде подробности преди минути в ефира на "Нова телевизия" за намерения вчера артилерийски снаряд при ремонта на бул. "Васил Левски".


"Вчера около 16 ч. се получи сигнал за открит саряд при изкопни дейности около бул. "Левски". Впоследствие по искане на Областната управа се вдигна на крак екип, който да го обезвреди. Открит беше 76-милиметров снаряд, силно корозирал, бил е поне около 30-40 години под земята. 76-милиметровият снаряд първо беше без взривател, тоест не е изстрелян. Изпаднал е, останал е поне от 50-е години.

Освен това 76 мм снаряди по време на обстрела на Варна през Първата световна война не са използвани. В конкретния случай нямаше опасност, защото няма взривател, но е изключително важно всеки, който открие снаряд или мина и устройство, което не му е познато, да се обади на 112, на полицията, Областната управа.  Днес снарядът е прибран, транспортиран, разузнат, безопасен е. В днешния ден до обяд ще бъде транспортиран на безопасно място и подриван. Обикновено, когато се откриват такива снаряди, ако е безопасно, се унищожават на място, но в случая, тъй като е в населено място и в изключително оживен район, се обезопасяват и транспортиран за унищожаване", коментира Петев в ефира на "Нова". 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html