С поклонение пред Паметника на благодарността в градинката на Археологическия музей членовете на РОЕ "Шалом" - Варна, ще отбележат 10 март - Деня на спасението на българските евреи, съобщиха от орлганизацията.

На тази дата преди 76 години благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани е спасен живота на близо 50 000 български граждани от еврейски произход.

България става единствената страна съюзник на хитлеристка Германия, която не допуска нито един неин поданик евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта. На 10 март от 10 часа свидетели на драматичните събития от пролетта на 1943 г., техните деца, внуци и правнуци ще отдадат почит на спасителите си пред бронзовия Шофар - Паметник на благодарността, издигнат преди 6 години в градинката пред Археологическия музей във Варна.  

От "Шалом" разпространиха и отворено писмо от Олег Калдерон, председател на еврейската организация във Варна. В него се казва:

"Десети март е паметна дата за българските евреи. Ден, на който ние благодарим на българския народ за героизма и човеколюбието му!
Всяка година ние напомняме за ужасите на една война и едно изтребление.
Всяка година ние призоваваме -  никога повече!
Светът може и трябва да е едно прекрасно място за живот, а не място на мъка и безчовечност.
Ние призоваваме всички граждани на Република България - обичайте я, пазете я, уважавайте законите и се грижете за нейното бъдеще!
Нашите деца, децата на България трябва да имат бъдеще, изпълнено с любов и грижа. И където и да е по света ако срещнат българин, да знаят, че ще им бъде протегната ръка за поздрав и подкрепа.
Ние сме си у дома и нека всички да се чувстват така.
А догодина ние пак ще разказваме.
Ние помним!" 

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html