Снимки: "Петел"

Главен асистент д-р Христо Кузов разкри за „Петел” горещи подробности за  находката, която бе открита при ремонта на Шишковата  градинка. 

На снимките се виждат големи каменни градежи, части от керамика с орнаменти и старинен водопровод, който изглежда почти непокътнат.

„Те са застроени върху османски път, който е бил на това място през XVIII и XIX век.”, уточни Кузов. Последният опроверга информациите, че преди дни са открили Древна антична стена.

Ето какво заяви д-р Кузов за „Петел”: 
"Един път се подлъгахме, очакваше се да има стена от Одесос, излезе обаче, че не е така. Всеки разпространява каква ли не информация, те и динозавър пуснаха. Понеже на този етап няма какво точно да се каже и се правят догадки всякакви. Започнахме проучването с цел да открием късноантичната стена на Одесос, за която се предполагаше, че минава под Шишковата градинка.

Повече от половин век, по-старото поколение археолози са предполагали, че е минавало от тук, но сега при проучванията се оказа, че тази структура не е крепостната стена, а османски път.

Той е много добре положен, настилката му е от масивни камъни. Много е здрав. Това е заблудило колегите, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен водопровод положен и изградени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Ползван е докъм средата на 19-ти век.

Тогава е застроен, регулацията е била променена. На този етап правим само сондажи и ако попаднем на археологическа структура, ще я разширим. Ако не попаднем, строителството си продължава."

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html