Над 200 хил. лева ще трябва да плати Община Варна от собствения си бюджет като наказание заради нередности по обществена поръчка, свързана с проекта „Интегриран градски транспорт-втора фаза“. Нарушенията са установени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след подаден сигнал. Установено е, че изборът на изпълнители за два пътни ремонта е неправомерен. Това става ясно от решение на Административния съд по повод жалба на Общината срещу наложените мерки от министерството и констатираните неправомерни действия по отношение на поръчката, съобщи Moreto.net.

МРРБ е управляващ орган на ОП „Региони в растеж“, чрез която се реализира и финансира безвъзмездно транспортният проект. Счетено е, че установените нарушения по някакъв начин ощетяват държавата, програмата и европейските ограни. Неспазването на принципите по Закона за обществените поръчки е довело до недопускане на неопределен брой потенциални заинтересовани от изпълнение на поръчката кандидати да представят оферти. Това е понижило възможността за избор на по-конкурентна оферта. Именно заради установените пропуски министерството е преценило, че на Общината трябва да бъде наложена финансова корекция. Тя представлява процент от сумата, отпусната за съответните ремонти. Определените средства в размер на малко над 200 хил. лева Общината ще трябва да плати от джоба си и няма да може да си възстанови като безвъзмездно финансиране.

С решение от пети март Административния съд е отхвърлил жалбата на Община Варна срещу решението на министерството за установените нарушения и наложена финансова корекция.

Освен това местната управа е осъдена да заплати на МРРБ адвокатско възнаграждение в производството в размер на 5 731.28 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html