17-годишно момиче от Варна  бе признато за виновно по повдигнатото му обвинение за противозаконно унищожаване на чужд мобилен телефон, закупен на лизинг смартфон, ползван от друго младо момиче. Това съобщиха от Районния съд в града.

Самото деяние подсъдимата е извършила през лятната ваканция, в края на август миналата година, спрямо девойка, с която започнал да се вижда нейния бивш приятел. 17-годишната подсъдима разбрала от общи познати къде живее тя, с компания отишла до дома й и настоятелно започнала да блъска по входната врата на апартамента. Потърпевшата девойка не отворила вратата, но след време излязла пред блока с приятелката, когато  неочаквано край сградата се появила подсъдимата, хванала я за косата, съборила я на земята и започнала да я удря. Междувременно смартфона на момичето паднал на земята, подсъдимата го взела и няколко пъти демонстративно го ударила в земята, при което той се разпаднал. Според назначената по дело експертиза, стойността на унищожената вещ  възлиза на 1359 лева. 

17-годишната непълнолетна ученичка е неосъждана, не се води на отчет в Детска педагогическа стая и спрямо нея няма налагани възпитателни мерки. Варненският районен съд, след редуциране с 1/3 на определеното й наказание за конкретното престъпление, я осъди на 4 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което отложи с изпитателен срок от 3 години.  Съдът постанови тя да изтърпи в рамките на изпитателния срок, за период от 8 месеца, пробационна мярка „включване в програма за обществено въздействие”.

Непълнолетната беше осъдена да изплати на гражданския ищец по делото сумата от 1359 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат от деянието, ведно със законната лихва, считано от датата на извършване на деянието.  В нейна тежест са още  държавни такси и направени разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html