Още по темата
03.04.2019 / 16:47

Официално потвърдиха! Римска крепостна стена излезе при разкопките на Шишковата градинка

Снимки: Varna24, „Да спасим историята на Варна“

Откритата стена на древния Одесос от римската епоха беше зарината с пръст. Това съобщиха във Фесбук свидетели чрез групата „Да спасим историята на Варна“. Едва преди дни беше потвърдено от археолози, че откридите при изкопни дейности за ремонт големи каменни блокове са от дълбока древност.

„Както се казва - всяко чудо за три дни, (във Варна - за два). Днес, 4-ти, откритията в голямата си част бяха "социализирани" и "експонирани" с помощта на една фадрома. И кой видял - видял.

Дори не бяха изцяло проучени. Явно гл. ас. доктор Кузов ще разчита на въображението си за намиращото се извън четирите изкопани полета, а на невиделите и туристите-любители на исторически и археологически паметници очаквам да предложим малко начупени плочки сред красивите павенца, указващи че "тук се е намирала крепостната стена на древния Одесос". Туристите ще отнесат тази информация в родината си, ще я запомнят за цял живот, ще разказват на приятели и познати за чудото, което са видели, а онези ще цъкат с език и ще се тюхкат, че не са го видели“, коментира авторът на снимките в социалната мрежа.

Недоловните от решението археологичаските находки да се скрият, не крият раздарзнението си:

„За нашите управници е по-лесно да си усвояват средствата по проектите, защо да се напрягат с преправяне на проекти, а за музейните ни работници, това е за жалост излишно усилие да се борят с институциите за опазване и "социализиране".

„По същия начин се засипва и изменя цялата ни история! Заравят се старини, робство, могъщество, ценности!“

Има разбира се и примери как се постъпва в други страни:

„В Суза, Италия, малко градче в планината, подобно нещо на открито, в центъра, където е пешеходна зона, беше покрито със стъкло, върху което преспокойно може да се разхождат хората. Под стъклото имаше прожектори и вечер беше наистина красиво и уникално да се разхожда така по руините.“

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html