9 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма от началото на миналата година до края на януари 2019 г., съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

За периода от 2015 – 2018 година общо новородените, чийто родители са ползвали общинската програма, са 48. За същия период в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми са били осигурени средства в размер на 503 000 лева от бюджета на Варна.

Тази година бюджетът на инвитро програмата е 160 000 лв. Предвидени са възможности за плащане до 2 000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3 500 лв. - на двойка с донорски генетичен материал.

Кандидатите трябва да отговарят на някои от следните критерии: Двойки, на които предстои извършване на предварителни изследвания, манипулации и медицински услуги за доказване причината за репродуктивните проблеми, които не се поемат от Центъра за асистирана репродукция – гр. София, и от НЗОК; Двойки, които са изразходвали 4 опита за инвитро процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция - гр. София , като предоставят  медицинска документация за тези опити; Двойки, които са показани за извършване на ин витро на естествен (спонтанен) цикъл, при възраст на жената до 43 г.; Двойки, които са показани за ин витро процедура с донорски генетичен материал, при възраст на жената до 48 г.

Подробна информация за необходимия набор от общи документи и специфична медицинска документация, необходими за кандидатстване, е достъпен на сайта на Община Варна. Домукентите се подават на гише №13 на първия етаж в сградата на общината. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html