Янко Станев (СДС) заяви, че частните болници заобикалят интересите на обществото, Марица Гърдева (ГЕРБ) гордо отсече: „При нас няма вътрешнопартийни противоречия!“, Димитър Карбов (НФСБ) предрече кой ще е един от кандидатите за кмет на Варна и че на мястото на болници ще се строят жилища.

И още: Борислав Гуцанов (БСП) настоя да не се стига до „гасене на пожар“ в „Градски транспорт“ както в Очна болница, а независимият съветник Григор Григоров гласува „против“ собственото си предложение само за да има възможност за саркастична закачка с управляващите...

И всичко това се случи на иначе кратката извънредна сесия на Общинския съвет във Варна, която включваше само една-единствена точка в дневния си ред.

Няма как – на третия месец без заседание явно местните политици явно вече ги „сърби езика“...

А и всъщност сесията беше доста добър повод да се види в дълбочина какво точно се случва в управлението на морския град – под повърхността, а също и на дъното.

Повод за политизирането на дебата беше един важен факт, който досега оставаше някак встрани от общественото внимание:

 Напускащият управител на Очна болница д-р Руслан Тошев е и политическа фигура – бивш депутат от ГЕРБ и настоящ лидер на организацията на партията в централния варненски район „Одесос“.

Уважаваният лекар и дългогодишен общински съветник д-р Ивайло Митковски (ДСБ) започна дискусията, с думите, че по принцип политическите назначения в здравеопазването са голяма грешка, която обаче всички управляващи допускат. „И ние навремето в СДС сме го правили, и БСП са го правили и всички след това“, коментира той. Митковски обясни също, че оставката на д-р Тошев изобщо не решава проблема на Очна болница. „Не се запитахме какъв е той, като отпускахме близо 100 хил. за задълженията ѝ, трябваше лекарите да си подадат оставките, за да се повдигне въпроса“, добави той. Митковски също така заяви, че за принципното решаване на много проблеми в общинското здравеопазване е крайно време да се чуе мнението на кмета.

А между другото, кметът Иван Портних не се появи и на тази общинска сесия...

Янко Станев (СДС) продължи темата, като оспори думите на някогашния си съпартиец д-р Митковски, като обаче отрече някога да е имало политически пристрастия в здравеопазването на Варна. „30 години съм в общинския съвет – такова нещо никога е нямало“, заяви твърдо той. Станев обаче каза нещо интересно и то беше, че и Очна болница, и АГ болница са технологично остарели на фона на частните им конкуренти. Частните болници обаче имали заобикаляща стратегия при обслужването на пациенти, които са от тези слоеве на обществото, които не могат да си позволят скъпо лечение, обясни той.

Янко Станев каза и директно какво според него трябва да стане с двете споменати общински болници. Според него те трябва да преминат на управление на Медицинския университет. Според него, до 2-3 години към него ще се оформи цялостен медицински холдинг.

Борислав Гуцанов от БСП припомни на свой ред нещо важно, а именно – допреди десетина години Очна болница във Варна беше водещата в цяла България. Според него до сегашното положение се стига заради пасивността на общинския съвет. „Три години се избягват теми, които рано или късно ще влязат в залата. Въпросът е и тогава ли ще „гасим“ като пожари, и тогава ли ще ги гледаме като извънредни?“, попита лидерът на местните социалисти. Той подчерта, че една такава тема е общинския превозвач „Градски транспорт“, която затъва с вече над 10 млн. лева. Гуцанов също така не пропусна да поздрави лекарите в Очна болница, които са проявили смелост да поставят проблемите ѝ за разглеждане. Той също така не пропусна да спомене, че вътрешнопартийните противоречия в ГЕРБ вероятно също са сред причините за оставката на д-р Тошев.

Това накара лидерът на съветнците на ГЕРБ Марица Гърдева буквално да избухне. Тя заяви, че БСП трябва да си гледат техните конфликти и твърдо отсече: „В ГЕРБ вътрешно партийни противоречия няма!“

Думите ѝ обаче прозвучаха като странен контрапункт на казаното буквално минути по-рано от Янко Станев. Той сподели пред съвета, че видни членове на ГЕРБ били против назначаването на д-р Руслан Тошев за управител в Очна болница. Гуцанов от своя страна също отговори на Гърдева, че се знае защо не са отпускани дълго време пари на лечебното заведение, но предпочита да не го казва публично.

Истинската „бомба“ в дебата обаче дойде от Димитър Карбов. Съветникът от НФСБ заяви, че в основата на всичко е имотът на Очна болница, към който има частен интерес. Според него, ако болницата премине към МУ – Варна, който пък се превръщал в „олигарх“ в медицината на града, на мястото ѝ ще се появят жилища.

Думите предизвикаха остра реакция в много съветници, а според д-р Митковски те показват докъде може да стигне изкривяването на мисленето у нас и как всичко се превръща в „квадратни метри, апартаменти и лични асансьори“.

Карбов обаче не остана длъжен: „Това е бъдещето!“, заяви той и добави, че ДСБ всъщност се оказват съюзник на БСП. Според съветника от НФСБ, това било така, защото ректорът на Медицинския университет във Варна проф.д-р Красимир Иванов щял да се кандидатира за кмет срещу Иван Портних.

„Ето така се раждат фалшивите новини!“, заяви разпалено Марица Гърдева. Тя се опита да върне дебата в сферата на общинското здравеопазване.

Финалът да политическата словесна престрелка дойде от независимият съветник Григор Григоров, който предложи съветът да прибави благодарности към д-р Тошев към решението за освобождаването му от поста. Въпреки коментарите, че такава идея е меко казано противоречива, тя трябваше да бъде подложена на гласуване и беше отхвърлена с гласовете на управляващите. „Ето, аз предложих да благодарим на лидера на ГЕРБ в район „Одесос“, а собствената му партия отказа“, заяви с неприкрито задоволство Григоров, който гласува „против“ собственото си предложение, единствено за да получи право да обясни отрицателния си вот.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html