Снимки: Дарик и Обс Варна

Още тази година ще започне изграждане на естакада над свлачището „Трифон Зарезан”. По този начин ще бъде възстановен панорамният път между Варна и „Златни пясъци”, пропаднал преди около 20 години, съобщи Дарик Варна.   


Проектът за естакада е одобрен на Национален експертен съвет и Експертния технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура”, обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Одобреният проект е на стойност 15 милиона лева, които ще бъдат осигурени от стоте милиона лева в бюджета на АПИ за аварийни мероприятия  по свлачища и срутища тази година. 

снимка: Общински съвет Варна

 

Естакадата ще бъде на нивото на съществуващия път и чрез изграждането й ще бъде укрепено свлачището. За реализация на проекта ще се прибегне и до отчуждаване на имоти.  

Имало е идея за цялостно укрепване с анкериране на свлачището, което би струвало между 80 и 85 милиона лева. Според Нанков подобна идея е безумна, не само от гледна точка на финансовия ресурс. Вариантът с премостването е добър и на стойност в пъти по-ниска, добави зам.-министърът.

Престои изграждане на кръстовище с кръгово движение на Долна Трака по пътя Варна - „Златни пясъци”, като за целта ВиК-Варна вече са изместили водопровод. Новото кръгово трябва да бъде завършено до началото на активния туристически сезон. 

Зам.-министър Нанков заяви, че пред строителния бранш в региона има прекалено много работа. Заради градежа на бул.”Васил Левски” във Варна се е забавил ремонтът на пътя Добрич-Албена, тъй като голямо количество строителна техника е била струпана в морската столица. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html

идеен проект за естакада над свлачището Трифон Зарезан
идеен проект за естакада над свлачището Трифон Зарезан
идеен проект за естакада над свлачището Трифон Зарезан
идеен проект за естакада над свлачището Трифон Зарезан