Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Евро 2024 в Германия. Церемонията ще се проведе в град Франкфурт и ще стартира в 13:00 часа. Участие в жребия ще вземат 53 тима, един от които е и българският национален отбор, който тръпне в очакване да научи потенциалните си съперници по пътя към финалите. За сметка на това пък Русия няма да бъде част от въпросния жребий заради санкциите наложени на страната заради войната в Украйна.

Отборите ще бъдат разделени в 6 урни на базата класирането им в Лигата на нациите. Целта е след жребия тимовете да бъдат разпределени в 10 групи - 7 с по 5 отбора и 3 с по 6 отбора. Предимство ще имат 4-те финалиста в Лигата на нациите, които ще са водачи в първите 4 групи, които ще са с по 5 отбора. Германия пък няма да участва в жребия, тъй като е домакин на първенството и се класира директно на финалите.

За Евро 2024 ще се класират първите два отбора от всяка група, както и три тима, които ще намерят място чрез плейофите в турнира Лига на нациите. Към тях прибавяме и Германия и стигаме до финалната бройката от 24 състава.

Как стоят нещата за България? "Трикольорите" успяха да запазят мястото си в 4-та урна след спечелването на последните си два мача в Лигата на нациите срещу Гибралтар и Северна Македония. От тази изходна позиция шансовете ни за класиране не изглеждат твърде оптимистични, но надеждата умира последна. Затова и днешният жребий е изключително важен. Сметките показват, че при малко повече късмет можем да попаднем в доста приемлива група (например с Унгария или Полша (водач на група), Финландия (втора урна), Армения или Черна гора (трета урна) и Гибралтар (пета урна). Съществува обаче и вариант да се окажем в кошмарна група (Испания или Италия (водач на група), Англия или Франция (втора урна), Швеция (трета урна), и Словакия (пета урна), който да унищожи надеждите ни още в зародиш.

С идването на Младен Кръстаич начело отборът показва признаци на съживяване, а и резултатите също са добри при сърбина до момента. Още по-хубаво е, че той е твърдо решен да направи ударно подмладяване на състава, което вече започна да се случва. Наставникът обаче не е магьосник и трудно ще може да направи чудеса с отбора до началото на квалификациите в края на март следващата година. Така че трябва да бъдем по-скоро умерени оптимисти. А както вече стана дума, надеждите ни за нещо повече до голяма степен зависят и от днешния жребий.

А жребият няма да е толкова прост, защото той ще зависи и от няколко важни условия. Поради политически причини някои отбори не може да се паднат един срещу друг. Това са Армения и Азербайджан, Беларус и Украйна, Гибралтар и Испания, Косово и Босна и Херцеговина, както и Косово и Сърбия. Също така максимум два отбора, чиито места са идентифицирани като имащи висок или среден риск от тежки зимни условия, могат да бъдат поставени във всяка група. Става въпрос за Беларус, Естония, Фарьорски острови, Финландия, Исландия, Латвия, Литва и Норвегия.

Максимум една двойка отбори, идентифицирани с прекомерно разстояние на пътуване по отношение на други държави, могат да бъдат поставени във всяка група:

Азербайджан: с Гибралтар, Исландия и Португалия.

Исландия: с Армения, Кипър, Грузия и Израел.

Казахстан: с Андора, Англия, Фарьорски острови, Франция, Гибралтар, Исландия, Малта, Северна Ирландия, Португалия, Република Ирландия, Шотландия, Испания и Уелс.

Ето и разпределението на урните:

Урна Лига на нациите (към Урна 1): Хърватия, Италия, Нидерландия, Испания

Урна 1: Белгия, Дания, Унгария, Полша, Португалия, Швейцария

Урна 2: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия

Урна 3: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения

Урна 4: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови, Северна Македония

Урна 5: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта

Урна 6: Андора, Лихтенщайн, Сан Марино