Барселона се размина на милиметри от отпадане в груповата фаза на Шампионската лига за втори пореден сезон, поне засега. Каталунците стигнаха до 3:3 срещу Интер в изключително вълнуващ и драматичен спектакъл на "Камп Ноу". Роберт Левандовски на два пъти изравняваше в края, за да се стигне до равенството.  

Усман Дембеле откри резултата малко преди почивката, а през второто полувреме двата отбора се развихриха. Николо Барела изравни в 50-ата минута, а Лаутаро Мартинес изведе "нерадзурите" напред в 62-ата. Левандовски изравни осем минути преди края, но италианците отново поведоха минута преди края на редовното време. Полякът обаче отново успя да изравни в 92-ата минута и по този начин да запази надеждите на домакините.

🔥🔥🔥 ¡Partido de locura en el Camp Nou! 💥 🏟️

El @FCBarcelona igualó de último minuto con el @Inter 3-3 para mantenerse con vida en la UEFA Champions League. 🏆 pic.twitter.com/Uc6dHK3K8R

— TR (@Somos_TR) October 12, 2022

Шансовете на Барса за класиране за осминафиналите продължават да бъдат сравнително малки. Те изостават с 3 точки на днешния си съперник. Двата отбора имат двубои срещу лидера в групата Байерн и Виктория Пилзен.

Lewandowski came up big for Barca to rescue a point, but it still isn't looking pretty...

Inter Milan only need to win one of their last two group games.

For Barcelona to qualify, they will have to win their last two games and hope Inter don’t win either of theirs. pic.twitter.com/cfRT3l6bck

— 101 Great Goals (@101greatgoals) October 12, 2022

При страхотна атмосфера Барселона започна амбицирано двубоя. Италианците обаче бързо показаха, че не са пристигнали без увереност. Още в четвъртата минута те стигнаха до възможност, от която Лаутаро Мартинес не успя да се възползва. Опитите на домакините да атакуват не бяха особено успешни в началото и няколко удара бяха блокирани. 

Тимът на Симоне Индзаги излезе с по-атакуваща схема от очакваното и в началото този ход изглеждаше успешен. В 17-ата минута Интер можеше да поведе. Джеко засече с глава центриране и топката се удари в горната греда и тупна малко пред голлинията. При добавката Де Фрай не успя да прати топката в мрежата и Барса оцеля в тази ситуация. 

LIVE #BarcellonaInter 0-0 (16'): Non c'è ovviamente gol dopo la traversa di Dzeko. Ma clamorosa anche l'occasione per De Vrij pic.twitter.com/DYeDgXdv0a

— Fcinter1908 (@fcin1908it) October 12, 2022

В 26-ата минута след поредица от финтове Дембеле пробва удар от дистанция, с който Онана се справи. Темпото на срещата бе много високо, домакините владееха топката в големи периоди, но по-опасните атаки бяха организирани от "нерадзурите". При поредната отлична контраатака Барела намери Дъмфрис, който на прекрасна позиция, но стреля в тялото на Тер Стеген.

Интер бе подреден много компактно и действаше изключително организирано, като атакуващите футболисти помагаха активно в защита. Това караше играчите на Барса в някои случаи да завършват атаките с удари от дистанция. Един от тях беше на Сержи Роберто. Вратарят на гостите се намеси, макар и не по най-добрия начин, тъй като изби топката в опасна зона, но защитата не позволи на Левандовски да стигне до топката.

В 36-ата минута Барселона стигна до най-добрата си възможност. Левандовски бе изведен отляво, центрира отлично и намери Рафиня. Бразилецът стреля от въздуха, като прати топката покрай дясната греда на Онана. Това бе първата по-сериозна грешка на защитата на Интер от началото на мача. Малко по-късно рикошет изведе Педри сам срещу вратаря, но той излезе отлично и го блокира.

Каталунците успяха да пробият отбраната на съперника в 40-ата минута след отлична работа на Рафиня. Той получи топката отдясно и намери Сержи Роберто, който пък прати топката остро към Дембеле, а французинът я заби в мрежата. Попадението вдигна на крака "Камп Ноу" и даде още по-голяма увереност на футболистите на домакините.

След почивката нещата не се развиха според плановете на Барселона. В 50-ата минута грешка в защитата на каталунците позволи на подаване на Бастони да намери Барела зад защитата и халфът изравни резултата. Тимът на Чави можеше бързо да отговори, но удар на Левандовски от въздуха не намери целта.

Ситуациите пред Тер Стеген ставаха все по-често явление. Гави блокира удар на Джеко, а топката отиваше опасно към вратата. Чалханоолу пробва да изненада вратаря с удар от дистанция. Тер Стеген се справи и с удар с глава на Шкриняр. Пред другата врата Педри направи страхотен пробив, но го завърши със слаб изстрел.

Добрата игра на Интер доведе до втори гол в 63-ата минута. След като Пике сбърка при първия гол, сега това го направи Бускетс. Негово подаване в центъра бе пресечено от Чалхаанолу. Турският национал напредна и прати топката към Лаутаро Мартинес. Нападателят овладя великолепно, като това му помогна да се справи с Ерик Гарсия. Последва прецизен удар в долния десен ъгъл на Тер Стеген и "нерадзурите" поведоха.

Чави реагира със смени. Той извади Бускетс и Рафиня и пусна Френки де Йонг и Ансу Фати. Последваха атаки на каталунците и няколко удара на Левандовски. При един от опитите му той успя да прати топката в мрежата, но попадение нямаше, тъй като полякът бе в положение на засада.

Барса все пак успя да изравни осем минути преди края. Тогава центриране бе засечено с глава от Левандовски. Топката не стигна до вратата, а защитник на гостите в опит да изчисти я прати на крака на поляка. Този път той бе точен и я прати в мрежата.

Домакините се изнесоха в предни позиции в търсене на нов гол, което направи пролуките в защита още по-големи. Минута преди края на редовното време влезлият като резерва Робин Госенс завърши поредната великолепна контраатака на Интер. Драмата обаче не бе приключила и Левандовски демонстрира високата си класа. В добавеното време той засече с глава центриране на Ерик Гарсия, извиси се във въздуха и препарира Онана.

БАРСЕЛОНА - ИНТЕР 3:3
1:0 - Дембеле (40)
1:1 - Барела (50)
1:2 - Лаутаро Мартинес (63)
2:2 - Левандовски (82)
2:3 - Госенс (89)
3:3 - Левандовски (92)

Снимки: Gettyimages