Отборите на Япония и Испания излизат един срещу друг в последния си трети мач от група “Е” на Световното първенство в Катар. Двубоят ще се проведе на “Халифа Стейдиъм” и ще стартира в 21:00 часа. По същото време един срещу друг ще се изправят и другите два отбора от групата - Коста Рика и Германия.

Група “Е” е една от най-заплетените на тазгодишния Мондиал, като всички от четирите тима имат шансове да продължат напред. Преди началото на срещите Испания и Япония заемат първите две места. Евопейският тим се нуждае само от точка, за да подпечата класирането си в следващата фаза, но ако иска да не рискуват първото място, то момчетата на Луис Енрике трябва да преследват задължителна победа. “Самураите” от своя страна са с равни точки с Коста Рика и равенство не би им гарантирало преминаване напред. Победа за азиатския тим обаче би означавало освен класиране и почти сигурно първо място в групата.

29

Испания стартира ударно на Световното, като разби със 7:0 Коста Рика и записа най-убедителната си победа на Мондиал. След това “Ла Роха” направи 1:1 с Германия и към момента е почти безпогрешен - с 8 отбелязани гола и само 1 допуснат. Япония от своя страна поднесе една от изненадите в Катар, след като обърна Германия и ги победи с 2:1. След това обаче последва загуба от Коста Рика и сега “самураите” трябва да вложат всичките си сили, за да изтръгнат нещо от испанците.

Алваро Мората и Феран Торес са голмайсторите на Испания дотук на Световното. И двамата имат по 2 гола, като интересното е, че централният нападател е престоял на терена едва 71 минути общо в двата двубоя. Предстои да разберем дали днес Мората най-после ще получи шанс да стартира като титуляр или отново ще се залага на него във финалните минути. За Япония досега двама души са вкарали головете - халфът на Фрайбург Рицу Доан и нападателят на Бохум Такума Асано. И двамата се разписаха в първия кръг срещу Германия.

74

Двата тима никога не са се изправяли досега един срещу друг по време на Световно първенство. Единственият мач помежду им датира от 25 април 2001 година и е контрола. Тогава испанците печелят с 1:0, а попадението вкарва Рубен Бараха в 89-ата минута. Днешният мач ще бъде втори помежду им.

🗓 Their first meeting was a 2001 friendly that ended in a 1-0 Spanish win. 🇯🇵🇪🇸
Now, Japan will face Spain for just the second time in a crucial Group E closer at the 2022 FIFA World Cup.
😤 Can the Samurai Blue upset the odds and defeat Spain?#FIFAWorldCup #SAMURAIBLUE pic.twitter.com/a5zMT7xPEY

— J.LEAGUE Official EN (@J_League_En) November 30, 2022

Първият и вторият от тази група ще срещнат съответно втория и победителя от група “F”, където се отборите на Хърватия, Мароко, Белгия и Канада, която напрактика няма шансове вече за продължаване.