Франция и Полша се изправят един срещу друг в третия осминафинален двубой от Мондиал 2022.

“Петлите” започнаха убедително турнира с успех с 4:1 над Австралия. Последва нова победа, която обаче дойде по-трудно за 2:1 над Дания. Така французите станаха първият сигурен осминафиналист на Световното първенство в Катар. Това позволи на Дидие Дешан да пусне експериментален състав в последния мач от груповата фаза, който беше срещу Тунис. В него тимът му допусна загуба с 0:1, но въпреки това очаквано спечели група D с актив от 6 точки.

71 consecutive appearances.

Antoine Griezmann will break a France record against Poland—he hasn’t missed a game since 2017 👏 pic.twitter.com/lsXzxcLdba

— B/R Football (@brfootball) December 4, 2022

Полша определено не впечатлява с играта си в Катар, но въпреки това постигна своята цел да се класира за елиминациите на турнира. В първия мач звездата Роберт Левандовски пропусна дузпа и така “Дружина полска” трябваше да се задоволи само с нулево реми срещу Мексико. Последва двубой срещу аутсайдера Саудитска Арабия, в който нападателят на Барселона все пак се разписа за успеха с 2:0. В последната среща на поляците в груповата фаза Войчех Шчесни отрази дузпа на Лионел Меси, след като спаси такава и срещу саудитците, но въпреки това отборът му загуби с 0:2 от Аржентина. В крайна сметка съставът на Чеслав Михниевич завърши втори в група C с 4 точки и изпревари мексиканците само по голова разлика.

La 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻 de départ pour ce 𝟭/𝟴 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗲 de Coupe du Monde 🔥

Coup d'envoi 16h00 sur TF1 📺

🇫🇷🇵🇱 #FRAPOL | #FiersdetreBleus pic.twitter.com/jUvKfKNOo7

— Equipe de France ⭐⭐ (@equipedefrance) December 4, 2022

Дидие Дешан е направил девет промени от мача с Тунис - точно толкова, колкото бе направил за последния мач от груповата фаза. Той разчита на същия състав, който излезе срещу Дания. Юго Лорис ще изравни Лилиан Тюрам по най-много мачове за Франция с 142. В тима на Полша има две промени от загубата от Аржентина. Якуб Камински и Себастиан Симански са титуляри за сметка на Кристиан Биелик и Карол Свидерски.

ФРАНЦИЯ - ПОЛША

ФРАНЦИЯ: Лорис, Кунде, Варан, Упамекано, Тео Ернандес, Чуамени, Рабио, Дембеле, Гризман, Мбапе, Жиру
ПОЛША: Шчесни, Бережински, Кивиор, Глик, Кеш, Франковски, Симански, Криховяк, Жиелински, Камински, Левандовски

Снимки: Imago